skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Aby zapiekanka z twarogu była wolna od grudek, okazała się delikatna i przewiewna, twaróg należy zmielić przez duże sito. Zawartość tłuszczu w twarogu nie ma większego znaczenia. Najważniejsze jest to, że jest jednorodny, bez twardych grudek. Zetrzyj twaróg w misce, dodaj cukier i wymieszaj.
3. Aby nadać wypiekom apetyczny aromat, włóż cukier waniliowy (można go zastąpić wanilią).
4. Rozbij jajka do osobnego pojemnika i lekko ubij trzepaczką lub widelcem.
5. Wlej mieszaninę jajek do miski z twarogiem i mieszaj, aż będzie gładka.
6. Obierz marchewki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli marchewka jest bardzo soczysta i wypuściła sok, należy ją wycisnąć - w przeciwnym razie zapiekanka okaże się zbyt mokra i płynna. A następnie przenieś startą masę marchewkową do miski z twarogiem i jajkami. Rozprowadź go równomiernie, dokładnie mieszając produkty w misce.
6. Wlej semolinę do mieszanki twarogowej. Może być potrzebny trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej - zależy od konsystencji i zawartości tłuszczu używanego twarogu. Po wprowadzeniu semoliny ciasto twarogowe stanie się grubsze, ale nadal powinno wylewać się grubą wstążką.
7. Aby uzyskać puszystość i lekkość, dodaj proszek do pieczenia do ciasta i ponownie wymieszaj.
8. Posmaruj spód i boki okrągłego naczynia do pieczenia kawałkiem masła i posyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto twarogowe i rozprowadź równomiernie na formie, przechylając je w różnych kierunkach.
9. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na 40-45 minut, aż na wierzchu zapiekanki pojawi się apetyczna rumiana skórka.
ostudź trochę gotową zapiekankę i możesz ją podać. Jest dobra, zarówno gorąca z upałem,jak i zimna następnego dnia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g