zapiekanka marchewkowa z twarogiem

jasny i zdrowy deser z twarogu na herbatę! Zapiekanka marchewkowa z twarogiem to bardzo zdrowy i nie mniej smaczny deser twarogowy dla całej rodziny. Jej wesoły pomarańczowy kolor pobudzi apetyt i rozweseli zarówno dorosłych, jak i dzieci. A delikatny smak twarogu z piękną złotą skórką z bułki tartej zapewni niezapomniane wrażenia!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 46 % 17 g
178 kcal
IG: 6 / 38 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Aby zapiekanka z twarogu była wolna od grudek, okazała się delikatna i przewiewna, twaróg należy zmielić przez duże sito. Zawartość tłuszczu w twarogu nie ma większego znaczenia. Najważniejsze jest to, że jest jednorodny, bez twardych grudek. Zetrzyj twaróg w misce, dodaj cukier i wymieszaj.

3. Aby nadać wypiekom apetyczny aromat, włóż cukier waniliowy (można go zastąpić wanilią).

4. Rozbij jajka do osobnego pojemnika i lekko ubij trzepaczką lub widelcem.

5. Wlej mieszaninę jajek do miski z twarogiem i mieszaj, aż będzie gładka.

6. Obierz marchewki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli marchewka jest bardzo soczysta i wypuściła sok, należy ją wycisnąć - w przeciwnym razie zapiekanka okaże się zbyt mokra i płynna. A następnie przenieś startą masę marchewkową do miski z twarogiem i jajkami. Rozprowadź go równomiernie, dokładnie mieszając produkty w misce.

6. Wlej semolinę do mieszanki twarogowej. Może być potrzebny trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej - zależy od konsystencji i zawartości tłuszczu używanego twarogu. Po wprowadzeniu semoliny ciasto twarogowe stanie się grubsze, ale nadal powinno wylewać się grubą wstążką.

7. Aby uzyskać puszystość i lekkość, dodaj proszek do pieczenia do ciasta i ponownie wymieszaj.

8. Posmaruj spód i boki okrągłego naczynia do pieczenia kawałkiem masła i posyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto twarogowe i rozprowadź równomiernie na formie, przechylając je w różnych kierunkach.

9. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na 40-45 minut, aż na wierzchu zapiekanki pojawi się apetyczna rumiana skórka.

ostudź trochę gotową zapiekankę i możesz ją podać. Jest dobra, zarówno gorąca z upałem,jak i zimna następnego dnia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy