skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój filet z kurczaka na kawałki i smaż na maśle do połowy ugotowanego, zrób to samo z wątrobą. Zarówno mięso, jak i wątroba powinny pozostać różowe i soczyste w środku. Możesz wziąć wątróbkę drobiową, jeśli nie możesz znaleźć kaczki. Włóż smażone mięso i wątrobę do blendera. Dodaj sól, pieprz, tymianek.
Krok 2:
Następnie na tej patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta, bez brązowienia. Dodaj koniak do patelni, gotuj na parze przez kilka minut. Następnie dodaj zawartość patelni do pozostałych składników w blenderze. Dodaj tam śmietanę o temperaturze pokojowej. Możesz dodać więcej niż 100 ml.
Krok 3:
Dokładnie zmiel zawartość blenderem. Następnie możesz przetrzeć pasztet przez sito, nie zrobiłem tego, ponieważ ma delikatną, kremową strukturę.
Krok 4:
Zasadniczo na tym etapie pasztet jest gotowy i można go ułożyć w foremkach i włożyć do lodówki. Ale nadal pieczę go w łaźni wodnej w piekarniku w temperaturze 150 gr przez około godzinę. Umieściłem formy w pojemniku z wodą i przykryłem folią.
Krok 5:
Po upieczeniu ostudziłem i polałem roztopionym masłem. Włożyłem go do lodówki, aby nalegał. Nie żałuj oleju, nalałem go za mało, warstwa powinna być bardziej słona))
Krok 6:
Tada-tam! Pyszne)) z dżemem borówkowym jest po prostu nierealne!
pasztet to mięso mielone z dziczyzny, mięsa, wątroby, jajek, grzybów, trufli itp., przygotowane w specjalny sposób.
do pasztetu wątrobowego często dodaje się masło, marchewkę i cebulę. Aby nadać pasztetowi bardziej złożony smak i aromat, można do niego dodać różne zioła, a także wino i starte orzechy.
można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, uzupełniając crispami chlebowymi, ogórkami kiszonymi i grzybami lub różnymi dżemami, takimi jak borówka brusznica lub pomarańcza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Wątróbka z kaczki - 405 kcal/100g