pieczony pasztet z wątróbki z kaczki

trochę majstrować - a masz nierealistycznie pyszny pasztet! Polecam podawać pasztet z dżemem borówkowym lub pomarańczowym. Pasztet z kaczki jest znacznie delikatniejszy niż kurczak, więc zdecydowanie powinieneś spróbować) W razie potrzeby wątróbkę z kaczki można zastąpić wątróbką z kurczaka.
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
294 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój filet z kurczaka na kawałki i smaż na maśle do połowy ugotowanego, zrób to samo z wątrobą. Zarówno mięso, jak i wątroba powinny pozostać różowe i soczyste w środku. Możesz wziąć wątróbkę drobiową, jeśli nie możesz znaleźć kaczki. Włóż smażone mięso i wątrobę do blendera. Dodaj sól, pieprz, tymianek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie na tej patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta, bez brązowienia. Dodaj koniak do patelni, gotuj na parze przez kilka minut. Następnie dodaj zawartość patelni do pozostałych składników w blenderze. Dodaj tam śmietanę o temperaturze pokojowej. Możesz dodać więcej niż 100 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zmiel zawartość blenderem. Następnie możesz przetrzeć pasztet przez sito, nie zrobiłem tego, ponieważ ma delikatną, kremową strukturę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zasadniczo na tym etapie pasztet jest gotowy i można go ułożyć w foremkach i włożyć do lodówki. Ale nadal pieczę go w łaźni wodnej w piekarniku w temperaturze 150 gr przez około godzinę. Umieściłem formy w pojemniku z wodą i przykryłem folią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upieczeniu ostudziłem i polałem roztopionym masłem. Włożyłem go do lodówki, aby nalegał. Nie żałuj oleju, nalałem go za mało, warstwa powinna być bardziej słona))

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tada-tam! Pyszne)) z dżemem borówkowym jest po prostu nierealne!

pasztet to mięso mielone z dziczyzny, mięsa, wątroby, jajek, grzybów, trufli itp., przygotowane w specjalny sposób.

do pasztetu wątrobowego często dodaje się masło, marchewkę i cebulę. Aby nadać pasztetowi bardziej złożony smak i aromat, można do niego dodać różne zioła, a także wino i starte orzechy.

można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, uzupełniając crispami chlebowymi, ogórkami kiszonymi i grzybami lub różnymi dżemami, takimi jak borówka brusznica lub pomarańcza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Wątróbka z kaczki - 405   kcal/100g

Podobne przepisy