skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto biszkoptowe, upiec biszkopt. Pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie ubij śmietanę ze śmietany i skondensowanego mleka. Z schłodzonego herbatnika przygotuj Owalny półfabrykat zgodnie z kształtem ciała chrząszcza. Następnie pokrój biszkopt wzdłuż na kilka ciast, nasącz każdy syropem. Złóż ciasto, pokrywając ciasta warstwą śmietany. Posmaruj całe ciasto równomiernie kremem. Zaznacz granicę pleców i twarzy. Odstawić ciasto do namoczenia.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę i narysuj oczy, usta, plamki na plecach, brwi i wąsy przyszłej biedronki na pergaminie. Wstaw do lodówki do zestalenia. W międzyczasie przygotuj krem białkowy. Pozostaw niewielką część w kolorze białym. Pomaluj niewielką część na ciemny kolor-czarny lub dowolny ciemny odcień. Te dwa małe kawałki trafią na twarz. Pomaluj główną część kremu na czerwono lub różowo.
Krok 3:
Jak czekolada stwardnieje, możesz zacząć wystrój. Udekoruj grzbiet chrząszcza czerwonym kremem.
Krok 4:
Wykałaczką zaznacz kontury elementów twarzy.
Krok 5:
Narysuj sekcję skrzydeł ciemnym kremem. Umieść czekoladowe plamy na plecach.
Krok 6:
Zastosuj białe i ciemne kremy zgodnie z zamierzonym rysunkiem. Umieść części twarzy na swoich miejscach. Ciasto jest gotowe, udekorowane i czeka na podanie, aby zadowolić bliskich! Słodkie wspomnienia dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g