Ciasto Biedronki

Oryginalny projekt słodkiego ciasta z biedronką! Ku radości oczu i brzuszków)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 47 g
294 kcal
IG: 17 / 6 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto biszkoptowe, upiec biszkopt. Pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie ubij śmietanę ze śmietany i skondensowanego mleka. Z schłodzonego herbatnika przygotuj Owalny półfabrykat zgodnie z kształtem ciała chrząszcza. Następnie pokrój biszkopt wzdłuż na kilka ciast, nasącz każdy syropem. Złóż ciasto, pokrywając ciasta warstwą śmietany. Posmaruj całe ciasto równomiernie kremem. Zaznacz granicę pleców i twarzy. Odstawić ciasto do namoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę i narysuj oczy, usta, plamki na plecach, brwi i wąsy przyszłej biedronki na pergaminie. Wstaw do lodówki do zestalenia. W międzyczasie przygotuj krem białkowy. Pozostaw niewielką część w kolorze białym. Pomaluj niewielką część na ciemny kolor-czarny lub dowolny ciemny odcień. Te dwa małe kawałki trafią na twarz. Pomaluj główną część kremu na czerwono lub różowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak czekolada stwardnieje, możesz zacząć wystrój. Udekoruj grzbiet chrząszcza czerwonym kremem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wykałaczką zaznacz kontury elementów twarzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Narysuj sekcję skrzydeł ciemnym kremem. Umieść czekoladowe plamy na plecach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zastosuj białe i ciemne kremy zgodnie z zamierzonym rysunkiem. Umieść części twarzy na swoich miejscach. Ciasto jest gotowe, udekorowane i czeka na podanie, aby zadowolić bliskich! Słodkie wspomnienia dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy