skład / składniki
metoda gotowania
do nadzienia: obierz i zetrzyj ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszaj mięso mielone, starte ziemniaki i posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj.
szybko zagnieść ciasto. Wymieszaj kefir z jajkami, solą, cukrem, sodą (nie gaśnij, zgaśnie kwasem kefirowym) i olejem. Dodaj mąkę do konsystencji płynnej śmietany, dokładnie wymieszaj.
posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Wlej do niego połowę ciasta. Rozłóż nadzienie w odległości 1-1, 5 cm od krawędzi (boków) formy, aby samo ciasto tworzyło boki ciasta. Nadzienie ciasta nie przepycha się, spód ciasta będzie tylko z ciasta . Wlać resztki ciasta.
piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 200 stopni przez 40-50 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem / zapałką / wykałaczką - ciasto nie powinno przyklejać się do zapałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g