bezglutenowe babeczki PP

zdrowe, smaczne, pachnące, spodoba się wszystkim! Babeczki bezglutenowe są dobre jako deser nie tylko dla osób z przymusowymi ograniczeniami żywieniowymi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. A ich smak można zmienić, po prostu zmieniając wypełniacze!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 84 % 49 g
252 kcal
IG: 15 / 38 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bezglutenowe babeczki? Przygotuj jedzenie. Weź najdrobniejszą mąkę kukurydzianą. Odpowiednie są suszone owoce-daktyle, suszone śliwki, suszone morele. Wzięłam rodzynki. Bałam się włożyć 200 gramów, pomyślałam, że to za dużo. Myślę, że wystarczy 150. Spróbuj wziąć sok bez cukru. A jabłko jest duże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone owoce dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Odłóż na sito, aby szkło woda. Włóż suszone owoce do miski. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, aby zmiękły. Następnie spuść wodę i pokrój je na małe kawałki. Ponieważ mam rodzynki, nie kroiłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Jabłko na ćwiartki, usuń środek nasionami. Zetrzyj jabłko na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać powstały mus jabłkowy sokiem, wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź dużą miskę. Przesiej do niego oba rodzaje mąki i skrobi. Dodaj sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do nich mus jabłkowy z sokiem, olej roślinny i suszone owoce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będzie gładkie ciasto. Jeśli wydaje ci się trochę suchy - dodaj trochę soku. Ciasto powinno być miękkie, ale nie płynne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź formę do pieczenia babeczek. Mam ten silikon, ale każdy się nada. Zawsze pieczę babeczki w papierowych foremkach. W ten sposób łatwiej jest je wyjąć po upieczeniu z formy, a sama forma nie brudzi się. Włóż papierowe wkładki do wgłębień na babeczki. Rozłóż w nich ciasto. Możesz wypełnić całą objętość, ponieważ babeczki nie będą rosły podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz bezglutenowe babeczki w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Lekko się złamią na górze. Schłodzić gotowe babeczki i podawać.

pierwszy raz upiekłam bezglutenowe babeczki. Okazały się podobne do stołecznego ciasta-lekko kruche i lekko suche. Ponieważ nie zawierają cukru, nie są mdłe. Bardzo ciekawa opcja pieczenia!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

jeśli twoje ciało nie toleruje glutenu, nie oznacza to rezygnacji z deserów i wypieków. Wystarczy zastąpić mąkę glutenem innymi rodzajami-ryżem i kukurydzą. Praktycznie nie wpłynie to na smak i nie zaszkodzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal / 100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy