Bułki Shokobon

Shokobons - cinnabons z nadzieniem czekoladowym i orzechami. Pyszne bardzo!!! Bułki Cinnabon zwykle nawet nie żyją do momentu, w którym ostygną. Są pyszne! Wyobraź sobie, że do nadzienia cynamonowego dodajesz czekoladę i orzechy... z takimi myślisz, przynajmniej poczekaj, aż się upieczą-pachną oszałamiająco!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 58 % 39 g
361 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciasta wymieszaj ciepłe mleko i drożdże. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W innym naczyniu połącz jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mleko i jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, dodaj do niej mieszankę jajeczno-mleczną i ugniataj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło, lekko ostudź i dodaj do ciasta. Dobrze zagnieść masło w cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagnieść ciasto na stole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1 godzinę, aż wyrośnie 2x.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia połącz cynamon i cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj czekoladę i orzechy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę około 5 mm, posmaruj miękkim masłem i posyp cukrem cynamonowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż czekoladę i orzechy na cieście równą warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń całe to szczęście w ciasną bułkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój rolkę na porcje o równej wysokości i ułóż beczkami do siebie w formie z bokami. Daj bułkom czas na wyrośnięcie (co najmniej 10 minut) i upiecz (wystarczy 180 stopni i 25 minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby posmaruj gotowe gorące bułeczki serem mascarpone lub domowym serem śmietankowym. Jeśli nie smarujesz bułek serem - przed pieczeniem posmaruj je jajkiem ubitym z mlekiem. Więc będą błyszczące i bardzo piękne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól bułkom ostygnąć trochę, a potem-leć i nie ziewaj, zwłaszcza jeśli rodzina jest szczęśliwa (a więc duża).

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy