skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciasta wymieszaj ciepłe mleko i drożdże. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Krok 2:
W innym naczyniu połącz jajka z cukrem.
Krok 3:
Wymieszaj mleko i jajka.
Krok 4:
Przesiej mąkę, dodaj do niej mieszankę jajeczno-mleczną i ugniataj.
Krok 5:
Roztop masło, lekko ostudź i dodaj do ciasta. Dobrze zagnieść masło w cieście.
Krok 6:
Dobrze zagnieść ciasto na stole.
Krok 7:
Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1 godzinę, aż wyrośnie 2x.
Krok 8:
Do nadzienia połącz cynamon i cukier.
Krok 9:
Posiekaj czekoladę i orzechy.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto na warstwę około 5 mm, posmaruj miękkim masłem i posyp cukrem cynamonowym.
Krok 11:
Rozłóż czekoladę i orzechy na cieście równą warstwą.
Krok 12:
Zawiń całe to szczęście w ciasną bułkę.
Krok 13:
Pokrój rolkę na porcje o równej wysokości i ułóż beczkami do siebie w formie z bokami. Daj bułkom czas na wyrośnięcie (co najmniej 10 minut) i upiecz (wystarczy 180 stopni i 25 minut).
Krok 14:
W razie potrzeby posmaruj gotowe gorące bułeczki serem mascarpone lub domowym serem śmietankowym. Jeśli nie smarujesz bułek serem - przed pieczeniem posmaruj je jajkiem ubitym z mlekiem. Więc będą błyszczące i bardzo piękne.
Krok 15:
Pozwól bułkom ostygnąć trochę, a potem-leć i nie ziewaj, zwłaszcza jeśli rodzina jest szczęśliwa (a więc duża).
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g