szybkie ciasteczka twarogowe

w pośpiechu, z produktów budżetowych, proste i pyszne! Szybkie ciasteczka twarogowe są proste i niedrogie. Zajmuje to bardzo mało czasu. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje około pół godziny. Gotowanie jest tak łatwe, że poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. I spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 49 % 29 g
325 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie ciasteczka twarogowe? Przygotuj niezbędne produkty. Twarożek może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ważne jest, aby był nietrwały i niekwaśny. Możesz użyć pakowanego produktu. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, przesiej przez sito. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciastka będą rosły lepiej podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twaróg z cukrem. Dodaj ilość cukru do smaku. Jeśli twaróg nie jest wystarczająco miękki, zmiel go w blenderze. Mam twaróg w małych płatkach, ale miękki. Po prostu szybko go rozgniatałem widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko do masy twarogowej. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż miękkie masło, szybko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wanilią do ciasta, najpierw wymieszaj łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może być potrzebny mniej więcej niż wskazano. Wpłynie to również na Wilgotność twarogu. Przeczytaj więcej na ten temat w linku na końcu przepisu. Wymieszaj większość mąki, a resztę dodaj małymi porcjami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno dobrze trzymać kształt, prawie nie przyklejać się do dłoni, ale być miękkie i giętkie. Szybko rękami Zbierz ciasto twarogowe w kulkę. Zawiń go w torebkę lub folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel schłodzone ciasto na równe części. Zwiń każdą część w Kolobok i dociśnij do góry, aby uzyskać ciastko o grubości 1-1, 5 cm, możesz rozwałkować ciasto na warstwę i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż uformowane ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem w pewnej odległości od siebie. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się podniosą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka twarogowe w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut. Ciasteczka powinny pozostać blade i tylko lekko zrumienione. Wtedy będzie miękki i delikatny. Ciasteczka, które są zbyt rumiane, mogą być suche. Czas i tryb pieczenia są indywidualne i zależą od cech piekarnika. Należy to wziąć pod uwagę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić ciasteczka twarogowe i podawać. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy