skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie ciasteczka twarogowe? Przygotuj niezbędne produkty. Twarożek może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ważne jest, aby był nietrwały i niekwaśny. Możesz użyć pakowanego produktu. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 2:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, przesiej przez sito. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciastka będą rosły lepiej podczas pieczenia.
Krok 3:
Zetrzyj twaróg z cukrem. Dodaj ilość cukru do smaku. Jeśli twaróg nie jest wystarczająco miękki, zmiel go w blenderze. Mam twaróg w małych płatkach, ale miękki. Po prostu szybko go rozgniatałem widelcem.
Krok 4:
Dodaj jajko do masy twarogowej. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Rozłóż miękkie masło, szybko wymieszaj.
Krok 6:
Wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wanilią do ciasta, najpierw wymieszaj łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może być potrzebny mniej więcej niż wskazano. Wpłynie to również na Wilgotność twarogu. Przeczytaj więcej na ten temat w linku na końcu przepisu. Wymieszaj większość mąki, a resztę dodaj małymi porcjami.
Krok 7:
Ciasto powinno dobrze trzymać kształt, prawie nie przyklejać się do dłoni, ale być miękkie i giętkie. Szybko rękami Zbierz ciasto twarogowe w kulkę. Zawiń go w torebkę lub folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 8:
Podziel schłodzone ciasto na równe części. Zwiń każdą część w Kolobok i dociśnij do góry, aby uzyskać ciastko o grubości 1-1, 5 cm, możesz rozwałkować ciasto na warstwę i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek.
Krok 9:
Ułóż uformowane ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem w pewnej odległości od siebie. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się podniosą.
Krok 10:
Piecz ciasteczka twarogowe w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut. Ciasteczka powinny pozostać blade i tylko lekko zrumienione. Wtedy będzie miękki i delikatny. Ciasteczka, które są zbyt rumiane, mogą być suche. Czas i tryb pieczenia są indywidualne i zależą od cech piekarnika. Należy to wziąć pod uwagę.
Krok 11:
Schłodzić ciasteczka twarogowe i podawać. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g