ciasteczka na żółtkach

pachnąca, pyszna krucha uczta! Jeśli zdarzy ci się, że pozostają nieodpowiednie żółtka, to z ich udziałem możesz przygotować pyszne i delikatne ciasteczka. Takie ciasteczka mogą stać się jednym z Twoich ulubionych przepisów na domowe wypieki. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 sierpnia-1 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 60 % 49 g
438 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wcześniej wyjmij masło z lodówki, pokrój na kawałki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier puder do miękkiego masła i ubij mikserem elektrycznym na puszystą masę. Ubite masło stanie się nieco bielsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj żółtka do ciasta. Wymieszaj wszystko również mikserem, aby cukier puder się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej przesianą mąkę do ciasta i szybko ugniataj ciasto rękami. Nie musisz ugniatać przez długi czas. Wystarczy, że ciasto pochłonie całą mąkę. W przeciwnym razie przy długim mieszaniu będziesz musiał dodać więcej mąki, a gotowy produkt będzie twardy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj gotowe ciasto na warstwę o grubości około 5 milimetrów. Wytnij kubki szklanką i usuń nadmiar ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W każdym ciastku zrób małe wgłębienie i ułóż konfiturę lub dżem. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, wyjmij z gorącej blachy do pieczenia i lekko ostudź. Podawaj pyszne ciasteczka z herbatą lub kawą. Smacznego!

gotowe ciasteczka według tego przepisu są bardzo aromatyczne, delikatne i przewiewne, o przyjemnym kremowym smaku. Weź masło dobrej jakości, ponieważ ostateczny smak ciasteczek będzie zależeć od jego smaku i aromatu.

do aromatyzowania możesz dodać trochę waniliny, cynamonu lub skórki z cytryny. Możesz także zrobić czekoladową wersję ciasteczek, po prostu dodając trochę kakao do ciasta.

z ciasta możesz zrobić ciasteczka o dowolnym kształcie. A jeśli masz specjalną strzykawkę do ciastek, wyciśnij przez nią ciasteczka. Okaże się bardzo piękny.

a ten przepis jest również idealny do zajęć z dziećmi. Poinstruuj dzieci, aby wycinały kółka z ciasta. Lub zrób ciasteczka w postaci wici. Dzieci uwielbiają bawić się każdym rodzajem ciasta i pomagać w kuchni. A dla umiejętności motorycznych jest bardzo przydatny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g

Podobne przepisy