skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wcześniej wyjmij masło z lodówki, pokrój na kawałki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 2:
Dodaj cukier puder do miękkiego masła i ubij mikserem elektrycznym na puszystą masę. Ubite masło stanie się nieco bielsze.
Krok 3:
Następnie dodaj żółtka do ciasta. Wymieszaj wszystko również mikserem, aby cukier puder się rozpuścił.
Krok 4:
Następnie wlej przesianą mąkę do ciasta i szybko ugniataj ciasto rękami. Nie musisz ugniatać przez długi czas. Wystarczy, że ciasto pochłonie całą mąkę. W przeciwnym razie przy długim mieszaniu będziesz musiał dodać więcej mąki, a gotowy produkt będzie twardy.
Krok 5:
Rozwałkuj gotowe ciasto na warstwę o grubości około 5 milimetrów. Wytnij kubki szklanką i usuń nadmiar ciasta.
Krok 6:
W każdym ciastku zrób małe wgłębienie i ułóż konfiturę lub dżem. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 10-15 minut.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, wyjmij z gorącej blachy do pieczenia i lekko ostudź. Podawaj pyszne ciasteczka z herbatą lub kawą. Smacznego!
gotowe ciasteczka według tego przepisu są bardzo aromatyczne, delikatne i przewiewne, o przyjemnym kremowym smaku. Weź masło dobrej jakości, ponieważ ostateczny smak ciasteczek będzie zależeć od jego smaku i aromatu.
do aromatyzowania możesz dodać trochę waniliny, cynamonu lub skórki z cytryny. Możesz także zrobić czekoladową wersję ciasteczek, po prostu dodając trochę kakao do ciasta.
z ciasta możesz zrobić ciasteczka o dowolnym kształcie. A jeśli masz specjalną strzykawkę do ciastek, wyciśnij przez nią ciasteczka. Okaże się bardzo piękny.
a ten przepis jest również idealny do zajęć z dziećmi. Poinstruuj dzieci, aby wycinały kółka z ciasta. Lub zrób ciasteczka w postaci wici. Dzieci uwielbiają bawić się każdym rodzajem ciasta i pomagać w kuchni. A dla umiejętności motorycznych jest bardzo przydatny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g