skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec włoską tortillę focaccia? Przygotuj składniki. Weź drożdże szybko działające, możesz zastąpić olej zwykłym słonecznikiem, ale prawdziwy włoski smak będzie oczywiście z oliwą.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. W środku zrób wgłębienie.
Krok 3:
Wlej drożdże, sól do zagłębienia, wlej oliwę z oliwek. Wlej trochę ciepłej wody.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, zbierając mąkę od krawędzi do środka, stopniowo dodając wodę. Powinno być elastyczne, nieprzylepne ciasto. Jego konsystencję reguluj ilością wody.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Krok 6:
Okrągły kształt (⍉ 28-30 cm) posmaruj oliwą z oliwek i równomiernie rozprowadź na nim ciasto. Możesz użyć wałka do ciasta, możesz to zrobić rękami, jak będzie Ci wygodniej.
Krok 7:
Zrób wgłębienia na całej powierzchni ciasta palcami. Posmaruj powierzchnię ciasta oliwą z oliwek.
Krok 8:
Posyp focaccię grubą solą morską i igłami rozmarynu. Zamiast świeżego możesz użyć suchego.
Krok 9:
Piec focaccia w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Upiekłam w trybie & quot; Top-One + konwekcja & quot;. Tak więc focaccia okazała się jednolitym złotym kolorem. Wyjmij gotową focaccię z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
przed zakupem drożdży sprawdź, jak je aktywować. Jeśli drożdże muszą być najpierw wypełnione ciepłym płynem ,aby "się obudziły", to nie są dla nas odpowiednie. Z nimi reakcja okaże się bardzo niewielka, a ciasto nie wzrośnie dobrze. Potrzebujemy drożdży do ugniatania na sucho, które można mieszać z mąką.
z podanej liczby składników możesz zrobić 2 małe ciasta lub jedno duże.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g