włoska tortilla focaccia

Miękkie i pachnące, ze zwykłych produktów, na co dzień! Włoska tortilla focaccia to przepis na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb, który tradycyjnie piecze się z różnymi dodatkami. Ta opcja jest z rozmarynem, pozostałe składniki są niedrogie i niedrogie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec włoską tortillę focaccia? Przygotuj składniki. Weź drożdże szybko działające, możesz zastąpić olej zwykłym słonecznikiem, ale prawdziwy włoski smak będzie oczywiście z oliwą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. W środku zrób wgłębienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej drożdże, sól do zagłębienia, wlej oliwę z oliwek. Wlej trochę ciepłej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, zbierając mąkę od krawędzi do środka, stopniowo dodając wodę. Powinno być elastyczne, nieprzylepne ciasto. Jego konsystencję reguluj ilością wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okrągły kształt (⍉ 28-30 cm) posmaruj oliwą z oliwek i równomiernie rozprowadź na nim ciasto. Możesz użyć wałka do ciasta, możesz to zrobić rękami, jak będzie Ci wygodniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób wgłębienia na całej powierzchni ciasta palcami. Posmaruj powierzchnię ciasta oliwą z oliwek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp focaccię grubą solą morską i igłami rozmarynu. Zamiast świeżego możesz użyć suchego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec focaccia w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Upiekłam w trybie & quot; Top-One + konwekcja & quot;. Tak więc focaccia okazała się jednolitym złotym kolorem. Wyjmij gotową focaccię z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

przed zakupem drożdży sprawdź, jak je aktywować. Jeśli drożdże muszą być najpierw wypełnione ciepłym płynem ,aby "się obudziły", to nie są dla nas odpowiednie. Z nimi reakcja okaże się bardzo niewielka, a ciasto nie wzrośnie dobrze. Potrzebujemy drożdży do ugniatania na sucho, które można mieszać z mąką. 


z podanej liczby składników możesz zrobić 2 małe ciasta lub jedno duże.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. 

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy