ciasto owsiane

kruche ciasto i śliwka wiśniowa to piękne i smaczne połączenie. Od dawna chciałem upiec ciasto z tak pięknym wierzchołkiem ćwiartek śliwek. Ale ręce nie dotarły do drenażu, ponieważ pewnego dnia zobaczyłem tanią, prawie za darmo, czerwoną śliwkę wiśniową. Nie będziemy mieli drugiego roku zbiorów śliwki wiśniowej, więc musimy kupić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 66 % 35 g
276 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta na ciasto potrzebujemy: mąki pszennej, mąki owsianej, masła, brązowego cukru (można zastąpić zwykłym), cynamonu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mąkę pszenną i owsianą, kawałki masła, cukier trzcinowy, cynamon i sól do miski blendera lub kombajnu z dyszą "nóż". Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstały okruch do miski i wstaw do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta, potrzebujemy: śliwki wiśniowej i brązowego cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj śliwkę wiśniową, osusz. Lepiej wybrać gęste, ale nie zielone owoce, aby podczas pieczenia zachowały swój kształt i nie pełzały. To samo dotyczy śliwek, jeśli zdecydujesz się zastąpić nimi śliwkę wiśniową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój śliwkę wiśniową na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na dwie kolejne części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem (mam kwadrat 25×25 cm, ale możesz wziąć większy kształt) ułóż wszystkie okruchy piasku i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ćwiartki śliwki wiśniowej na wierzchu. Posyp równomiernie 1 łyżką cukru trzcinowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój na porcje. Smacznego!

przepis znalazłem w Internecie. To prawda, że z oryginalnego przepisu niewiele zostało. A raczej pozostało tylko ciasto. Nadzienie miało być wykonane ze śliwek, które trzeba było zmielić w blenderze i rozprowadzić między dwiema warstwami kruchych okruchów. Mogę powiedzieć, że ciasto owsiane doskonale harmonizuje z kwaśną i soczystą śliwką wiśniową.

jedyną rzeczą w oryginalnym przepisie był zwykły cukier. Postanowiłem zastąpić go trzciną, aby nadać ciastu jaśniejszy i bogatszy kolor. Tak, a brązowy cukier w kruchym cieście i nadzieniu smakuje ciekawiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy