skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta na ciasto potrzebujemy: mąki pszennej, mąki owsianej, masła, brązowego cukru (można zastąpić zwykłym), cynamonu i soli.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę.
Krok 3:
Włóż mąkę pszenną i owsianą, kawałki masła, cukier trzcinowy, cynamon i sól do miski blendera lub kombajnu z dyszą "nóż". Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.
Krok 4:
Wlej powstały okruch do miski i wstaw do lodówki.
Krok 5:
Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta, potrzebujemy: śliwki wiśniowej i brązowego cukru.
Krok 6:
Umyj śliwkę wiśniową, osusz. Lepiej wybrać gęste, ale nie zielone owoce, aby podczas pieczenia zachowały swój kształt i nie pełzały. To samo dotyczy śliwek, jeśli zdecydujesz się zastąpić nimi śliwkę wiśniową.
Krok 7:
Pokrój śliwkę wiśniową na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na dwie kolejne części.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem (mam kwadrat 25×25 cm, ale możesz wziąć większy kształt) ułóż wszystkie okruchy piasku i spłaszcz.
Krok 9:
Ułóż ćwiartki śliwki wiśniowej na wierzchu. Posyp równomiernie 1 łyżką cukru trzcinowego.
Krok 10:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój na porcje. Smacznego!
przepis znalazłem w Internecie. To prawda, że z oryginalnego przepisu niewiele zostało. A raczej pozostało tylko ciasto. Nadzienie miało być wykonane ze śliwek, które trzeba było zmielić w blenderze i rozprowadzić między dwiema warstwami kruchych okruchów. Mogę powiedzieć, że ciasto owsiane doskonale harmonizuje z kwaśną i soczystą śliwką wiśniową.
jedyną rzeczą w oryginalnym przepisie był zwykły cukier. Postanowiłem zastąpić go trzciną, aby nadać ciastu jaśniejszy i bogatszy kolor. Tak, a brązowy cukier w kruchym cieście i nadzieniu smakuje ciekawiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g