otwarte ciasto jabłkowe

Proste, piękne, pyszne i aromatyczne ciasto na herbatę! Wiele osób lubi Pieczenie z jabłkami. Istnieje ogromna liczba ciekawych przepisów na ciasta, ciasta i inne desery z jabłkami. Najprostszym i najszybszym można nazwać otwarte ciasto z jabłkami w przaśnym cieście.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 65 % 34 g
280 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ciasto na szarlotki stosuje się różne: drożdżowe, Francuskie, kruche lub luzem. Moim zdaniem najbardziej udane jest otwarte ciasto z jabłkami na bazie piasku. Do miski wkładamy zmiękczone masło, śmietanę, dodajemy cukier, mieszamy do uzyskania jednorodnej mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną i zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę waniliny. Zagniatamy ciasto, nie można długo ugniatać ciasta kruchego, aby nie stało się ciasne, a produkty z niego twarde.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinno być trochę lepkie i miękkie. Kładziemy go na powierzchni roboczej, posypanej mąką i przykrywamy miską na wierzchu, pozwalamy odpocząć. W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka do takiego ciasta można użyć dowolnego smaku, jest to świetny sposób na wykorzystanie jabłek ogrodowych, które straciły swój komercyjny wygląd lub doznały niewielkich uszkodzeń. Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy rdzeń z nasionami, miąższ kroimy w plasterki. Aby zapobiec brązowieniu jabłek, można je skropić sokiem z cytryny, ale nadmiar może sprawić, że nadzienie w cieście będzie kwaśne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w równe koło wielkości formy z niewielkim marginesem na bokach. Ciasto rozprowadzamy w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plasterki jabłek na wierzchu, ciasno do siebie, umieszczając je pionowo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp jabłka cynamonem i cukrem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 30 minut, w zależności od pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta. Aby jabłka nie zaczęły się palić przed upieczeniem podstawy ciasta, natychmiast formę z ciastem można przykryć folią, po 15-20 minutach zdjąć folię i pozostawić ciasto do upieczenia i zrumienienia na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, wyjmij je na półmisek do podania. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy