skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ciasto na szarlotki stosuje się różne: drożdżowe, Francuskie, kruche lub luzem. Moim zdaniem najbardziej udane jest otwarte ciasto z jabłkami na bazie piasku. Do miski wkładamy zmiękczone masło, śmietanę, dodajemy cukier, mieszamy do uzyskania jednorodnej mieszanki.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną i zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę waniliny. Zagniatamy ciasto, nie można długo ugniatać ciasta kruchego, aby nie stało się ciasne, a produkty z niego twarde.
Krok 3:
Powinno być trochę lepkie i miękkie. Kładziemy go na powierzchni roboczej, posypanej mąką i przykrywamy miską na wierzchu, pozwalamy odpocząć. W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem do ciasta.
Krok 4:
Jabłka do takiego ciasta można użyć dowolnego smaku, jest to świetny sposób na wykorzystanie jabłek ogrodowych, które straciły swój komercyjny wygląd lub doznały niewielkich uszkodzeń. Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy rdzeń z nasionami, miąższ kroimy w plasterki. Aby zapobiec brązowieniu jabłek, można je skropić sokiem z cytryny, ale nadmiar może sprawić, że nadzienie w cieście będzie kwaśne.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w równe koło wielkości formy z niewielkim marginesem na bokach. Ciasto rozprowadzamy w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia.
Krok 6:
Ułóż plasterki jabłek na wierzchu, ciasno do siebie, umieszczając je pionowo.
Krok 7:
Posyp jabłka cynamonem i cukrem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 30 minut, w zależności od pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta. Aby jabłka nie zaczęły się palić przed upieczeniem podstawy ciasta, natychmiast formę z ciastem można przykryć folią, po 15-20 minutach zdjąć folię i pozostawić ciasto do upieczenia i zrumienienia na wierzchu.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyjmij je na półmisek do podania. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g