skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto wiśniowe? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Włóż olej do zamrażarki na pół godziny przed gotowaniem — powinien dobrze ostygnąć. Wcześniej pokrój go w kostkę. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól do mąki, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
Krok 4:
Użyj rąk, aby zmielić mąkę i masło na okruchy. Wlać zimną wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ważne jest, aby zrobić to tak szybko, jak to możliwe, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła dłoni, w przeciwnym razie ciasto może okazać się sztywne.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Następnie rozwałkuj ciasto na pergaminie w okrąg większy niż średnica naczynia do pieczenia. Umieść papier z ciastem w formie, tworząc boki.
Krok 7:
Nakłuj ciasto widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.
Krok 8:
W tym samym celu wlej ładunek fasoli do podstawy(ułóż podstawę na pergaminie i połóż na niej fasolę). Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
Krok 9:
W międzyczasie zajmij się farszem.
Krok 10:
Jak zrobić nadzienie? Umyj wiśnie, osusz, usuń nasiona. Odcedź uwolniony sok. Możesz także wziąć mrożone jagody. Następnie wstępnie rozmrozić, spuścić sok.
Krok 11:
Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź czekoladę wysokiej jakości, z dużą zawartością masła kakaowego. Mam czekoladę w kroplach. Umyj pomarańczę dobrze szczoteczką przed zetarciem Skórki. Wyjmij olej z wyprzedzeniem, aby zmiękł.
Krok 12:
Jak zrobić lukier? Połącz mleko ze skórką i zagotuj. W razie potrzeby mleko można odcedzić. Nie zrobiłem tego, aby smak pomarańczy był bardziej nasycony.
Krok 13:
Czekoladę napełnij gorącym mlekiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 14:
Dodaj miękkie masło. Wymieszać.
Krok 15:
Połóż jagody wiśni na gotowym gorącym cieście.
Krok 16:
Polej wiśnie roztopionym lukrem. Spłaszcz.
Krok 17:
Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g