kruche ciasto wiśniowe

Piękny, apetyczny, pachnący, pyszny! Kruche ciasto wiśniowe to przepis na prawdziwe letnie ciasto z soczystym nadzieniem jagodowym. Tutaj uzupełnia go gęsty lukier pomarańczowo-czekoladowy, którego smak doskonale komponuje się z wiśniami. Ciasto będzie doskonałym zakończeniem każdego posiłku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 63 % 45 g
346 kcal
IG: 37 / 4 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto wiśniowe? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Włóż olej do zamrażarki na pół godziny przed gotowaniem — powinien dobrze ostygnąć. Wcześniej pokrój go w kostkę. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól do mąki, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby zmielić mąkę i masło na okruchy. Wlać zimną wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ważne jest, aby zrobić to tak szybko, jak to możliwe, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła dłoni, w przeciwnym razie ciasto może okazać się sztywne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozwałkuj ciasto na pergaminie w okrąg większy niż średnica naczynia do pieczenia. Umieść papier z ciastem w formie, tworząc boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nakłuj ciasto widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym samym celu wlej ładunek fasoli do podstawy(ułóż podstawę na pergaminie i połóż na niej fasolę). Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zajmij się farszem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić nadzienie? Umyj wiśnie, osusz, usuń nasiona. Odcedź uwolniony sok. Możesz także wziąć mrożone jagody. Następnie wstępnie rozmrozić, spuścić sok.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź czekoladę wysokiej jakości, z dużą zawartością masła kakaowego. Mam czekoladę w kroplach. Umyj pomarańczę dobrze szczoteczką przed zetarciem Skórki. Wyjmij olej z wyprzedzeniem, aby zmiękł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak zrobić lukier? Połącz mleko ze skórką i zagotuj. W razie potrzeby mleko można odcedzić. Nie zrobiłem tego, aby smak pomarańczy był bardziej nasycony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czekoladę napełnij gorącym mlekiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj miękkie masło. Wymieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż jagody wiśni na gotowym gorącym cieście.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Polej wiśnie roztopionym lukrem. Spłaszcz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy