skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rogalika migdałowego? Przygotuj jedzenie. Przepis jest przeznaczony dla dwóch standardowych opakowań gotowego ciasta francuskiego po 500 gramów. Gotowałem odpowiednio z jednej połowy porcji. Ciasto rozmrozić wcześniej. Najlepiej robić to powoli, pozostawiając na noc lub na dzień w lodówce. Dzięki temu zachowa wszystkie swoje cechy. Przygotuj również masło z wyprzedzeniem-wyjmij z lodówki - powinno stać się miękkie.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, jeśli robisz całą porcję, weź dwa jajka, jeśli połowę, to jedno. dodaj cukier puder. Ubij je mikserem, aż będą puszyste i lekkie. Ubijaj przez co najmniej 10 minut, masa powinna zgęstnieć.
Krok 3:
W innej misce umieść miękkie masło. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Nie możesz myć dysz z ubijania jajek, oszczędzaj na tym czas. Dodaj mąkę migdałową, ubij, aż będzie gładka.
Krok 4:
Zacznij dodawać ubite jajka do masła. Zrób to w porcjach po dwie łyżki stołowe. Dodali-wymieszali. I tak są wszystkie jajka. Masa powinna pozostać kremowa i nie stać się płynna.
Krok 5:
Powstały krem należy schłodzić, a jeszcze lepiej zamrozić. Wtedy nie wycieknie podczas pieczenia. Aby to zrobić, rozłóż krem partiami na pergaminie i włóż do zamrażarki. Rano upiekłam rogaliki, więc zrobiłam krem poprzedniej nocy. Jeśli upieksz je wieczorem, przygotuj krem rano. Jeśli brakuje czasu, po prostu schłodź krem przez co najmniej pół godziny. Ilość porcji kremu Oblicz 20 z kilograma ciasta, 10 z 500 gramów, tak jak moje.
Krok 6:
Rozłóż rozmrożone ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
Krok 7:
Podziel ciasto na Trójkąty. Wyjmij zamrożony krem. Rozłóż go u podstawy trójkątnych półfabrykatów. Zawiń rogaliki, dobrze ściskając krem. Nie zrobiłem tego, a on wyciekł miejscami. Lepiej jest odpowiednio docisnąć ciasto w pobliżu śmietany, a następnie pozostanie w środku. Podobnie zrób rogaliki z drugiej warstwy ciasta.
Krok 8:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Rozłóż na nim rogaliki, pozostawiając między nimi odstępy. Ciasto jest drożdżowe i wyrośnie podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 20 minut.
Krok 9:
Ustaw piekarnik do temperatury 200°C, tryb góra-dół. Pozostałe jajko lekko ubij widelcem. Posmaruj nim rogaliki. Posyp płatkami migdałów.
Krok 10:
Piecz rogaliki przez około 20 minut na złoty kolor.
bardzo smaczne, z nadzieniem migdałowym! Nadzienie jest podobne do marcepanu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g