skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno być zmiękczone.
Krok 2:
Wlej cukier, sól i drożdże do pojemnika z ciepłą przegotowaną wodą, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby drożdże pęczniały.
Krok 3:
Wlej mieszaninę drożdży do miski, wlej przesianą mąkę i dodaj zmiękczone masło.
Krok 4:
Zagniatamy elastyczne miękkie ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem, na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić.
Krok 5:
Zagniatamy elastyczne miękkie ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem, na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić.
Krok 6:
Pokrój warstwę na wąskie paski.
Krok 7:
Zwijamy każdy pasek w wici, zwijamy go w formie "U".
Krok 8:
Skręcamy końce wici, mocujemy, aby zrobić precel.
Krok 9:
Zagotuj szklankę wody z sodą i zanurz każdy precel w mieszance na 30 sekund.
Krok 10:
Jeśli chcemy, aby precle były bardziej złote,smarujemy je ubitym żółtkiem. Kładziemy precelki na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia (blachy do pieczenia nie można smarować, ale przykryć pergaminem lub teflonową blachą do pieczenia).
Krok 11:
Posyp precle grubą solą. Aby uzyskać miękkie precle, należy je upiec w temperaturze 230 stopni, a aby uzyskać chrupiące precle, należy je upiec w temperaturze 180 stopni.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem (10-20 minut) do 230 stopni. Wysyłamy precle do piekarnika, pieczemy na złoty kolor (około 20 minut). Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Gotowe!
Krok 13:
Miłej herbaty lub lekkiej przekąski!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
historii pochodzenia tego wypieku jest kilka. Jedna z nich mówi, że Kalach, przez który można trzykrotnie spojrzeć na słońce, został stworzony przez winnego piekarza, za co został ułaskawiony przez króla. Po drugie: taki precel pojawił się przypadkowo, kot wepchnął go do kadzi z ługiem do mycia naczyń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g