Quiche francuskie ciasto cebulowe

delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem dla miłośników cebuli!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 38 % 12 g
203 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski kombajnu wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, zmiel na okruchy. Jeśli ugniatasz rękami, zmiel szybko, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie się z rąk, nie osiągaj pełnej jednorodności, w porządku, jeśli napotkasz kawałki oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij 1 jajko w okruchy masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżkę zimnej wody do okruchów. zagnieść ciasto (potrzebowałem 3 łyżek. l., ale możesz potrzebować więcej lub mniej).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy ciasto w kulkę, nie trzeba go ugniatać. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, pokrój na 4-6 części w zależności od wielkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości przez około 20-30 minut. Dodaj sól, cukier do smaku. (Na samym początku dodaję szczyptę cukru, dzięki czemu cebula łatwiej zaczyna się rumienić).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto, włóż do formy (średnica 22-24 cm). Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto pergaminem na wierzchu, całkowicie przykryj formę fasolą lub groszkiem. Pieczemy w podgrzanym do 200 C z fasolą przez 10 minut, po 10 minutach usuwamy fasolę z pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składniki do nalewania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotowanie wypełnienia. Do śmietany dodajemy puree z twarogu, 2 jajka, sól i pieprz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj ser, posiekaj natkę pietruszki i dodaj do kremowej mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż nadzienie cebulowe na Piaskowej podstawie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij wierzch nadzieniem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 30-40 minut. Powierzchnia quiche powinna być dobrze zrumieniona. Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy