skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Do miski kombajnu wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, zmiel na okruchy. Jeśli ugniatasz rękami, zmiel szybko, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie się z rąk, nie osiągaj pełnej jednorodności, w porządku, jeśli napotkasz kawałki oleju.
Krok 3:
Wbij 1 jajko w okruchy masła.
Krok 4:
Dodaj 1 łyżkę zimnej wody do okruchów. zagnieść ciasto (potrzebowałem 3 łyżek. l., ale możesz potrzebować więcej lub mniej).
Krok 5:
Zbieramy ciasto w kulkę, nie trzeba go ugniatać. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę.
Krok 6:
Zróbmy nadzienie.
Krok 7:
Obierz cebulę, pokrój na 4-6 części w zależności od wielkości.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości przez około 20-30 minut. Dodaj sól, cukier do smaku. (Na samym początku dodaję szczyptę cukru, dzięki czemu cebula łatwiej zaczyna się rumienić).
Krok 9:
Rozwałkuj schłodzone ciasto, włóż do formy (średnica 22-24 cm). Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem.
Krok 10:
Przykryj ciasto pergaminem na wierzchu, całkowicie przykryj formę fasolą lub groszkiem. Pieczemy w podgrzanym do 200 C z fasolą przez 10 minut, po 10 minutach usuwamy fasolę z pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Krok 11:
Składniki do nalewania.
Krok 12:
Przygotowanie wypełnienia. Do śmietany dodajemy puree z twarogu, 2 jajka, sól i pieprz.
Krok 13:
Zetrzyj ser, posiekaj natkę pietruszki i dodaj do kremowej mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 14:
Rozłóż nadzienie cebulowe na Piaskowej podstawie.
Krok 15:
Napełnij wierzch nadzieniem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 30-40 minut. Powierzchnia quiche powinna być dobrze zrumieniona. Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g