ciasto jogurtowe Wulkan

ten spektakularny Wulkan mile zaskoczy i zachwyci Twoich gości. To ciasto zrobiłam dla mamy. Głównym warunkiem było, aby ciasto nie było tłuste i niezbyt słodkie. Myślę, że mi się udało.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 73 % 36 g
241 kcal
IG: 19 / 3 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim przygotowujemy galaretkę na warstwę w cieście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę w wodzie. Gdy pęcznieje, lekko podgrzej mieszaninę, aby żelatyna się rozpuściła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dżem do jogurtu. Wziąłem biały klasyczny jogurt, jeśli używasz owoców, nie powinieneś dodawać słodzików. Możesz dodać jagody lub kawałki owoców do galaretki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynny roztwór żelatyny do jogurtu i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż formę folią spożywczą, więc wygodniej będzie wyjąć gotową galaretkę, wlać płynną mieszaninę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy galaretka twardnieje, przygotuj biszkopt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę, następnie dodaj skondensowane mleko, majonez-ubij wszystko razem. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę - wymieszaj mikserem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kakao na końcu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj patelnię olejem, posyp mąką, wlej połowę objętości ciasta i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-45 minut. Gotowość herbatnika sprawdzamy zapałką lub drewnianym patyczkiem. Z drugą połową testu robi to samo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy 2 ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozetrzyj jajko, cukier i mąkę na gładką masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mleko (lepiej wziąć już gorące), wymieszaj i gotuj w łaźni wodnej, aż do pierwszych bąbelków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowy krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przejdź do formowania ciasta. Podziel każde ciasto na pół. 3 odłóż na bok.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podziel jedną połowę na kolejne 12 kawałków.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Aby ciasto było miękkie. dobrze sklejony wymaga impregnacji. Można go przygotować z syropu z dowolnego kompotu w puszkach i 100 ml koniaku. (możesz nie dodawać alkagolu, jeśli gotujesz dla dzieci)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do podstawy potrzebujesz 3 ciast. Posmaruj każde ciasto kremem i połóż je jeden na drugim. Na dole rozprowadzamy tylko krem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Drugi i trzeci nasączamy syropem i smarujemy kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż gotową galaretkę na środku podstawy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zwilżamy każdy kawałek syropem i układamy pionowo na galarecie, segment wulkanu spoczywa na podstawie z szeroką częścią.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mocno dociskamy segmenty wulkanu do siebie, aby się skleiły. Posmaruj ciasto resztą śmietany i włóż do lodówki do moczenia przez 4-6 godzin. Miałem to ciasto przez całą noc.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Do dekoracji gotujemy krówkę. Cukier mieszamy z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie ostudź i ubij. Barwimy kakao.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby uzyskać & quot; smugi & quot; na wulkanie, krówkę należy ponownie podgrzać i podlać. Musisz to zrobić szybko, ponieważ natychmiast zamarza.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W kraterze wulkanu zasypiamy jagody. Możesz użyć dowolnych owoców lub jagód, świeżych lub z kompotu. W tym przepisie użyłam świeżo mrożonych malin.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posyp cukrem pudrem i możesz podać na świątecznym stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt do picia"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy