skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim przygotowujemy galaretkę na warstwę w cieście.
Krok 2:
Namocz żelatynę w wodzie. Gdy pęcznieje, lekko podgrzej mieszaninę, aby żelatyna się rozpuściła.
Krok 3:
Dodaj dżem do jogurtu. Wziąłem biały klasyczny jogurt, jeśli używasz owoców, nie powinieneś dodawać słodzików. Możesz dodać jagody lub kawałki owoców do galaretki.
Krok 4:
Wlej płynny roztwór żelatyny do jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Wyłóż formę folią spożywczą, więc wygodniej będzie wyjąć gotową galaretkę, wlać płynną mieszaninę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
Krok 6:
Podczas gdy galaretka twardnieje, przygotuj biszkopt.
Krok 7:
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę, następnie dodaj skondensowane mleko, majonez-ubij wszystko razem. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę - wymieszaj mikserem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj kakao na końcu.
Krok 9:
Nasmaruj patelnię olejem, posyp mąką, wlej połowę objętości ciasta i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-45 minut. Gotowość herbatnika sprawdzamy zapałką lub drewnianym patyczkiem. Z drugą połową testu robi to samo.
Krok 10:
Pieczemy 2 ciasta.
Krok 11:
Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem.
Krok 12:
Rozetrzyj jajko, cukier i mąkę na gładką masę.
Krok 13:
Dodaj mleko (lepiej wziąć już gorące), wymieszaj i gotuj w łaźni wodnej, aż do pierwszych bąbelków.
Krok 14:
Schłodzić gotowy krem.
Krok 15:
Przejdź do formowania ciasta. Podziel każde ciasto na pół. 3 odłóż na bok.
Krok 16:
Podziel jedną połowę na kolejne 12 kawałków.
Krok 17:
Aby ciasto było miękkie. dobrze sklejony wymaga impregnacji. Można go przygotować z syropu z dowolnego kompotu w puszkach i 100 ml koniaku. (możesz nie dodawać alkagolu, jeśli gotujesz dla dzieci)
Krok 18:
Do podstawy potrzebujesz 3 ciast. Posmaruj każde ciasto kremem i połóż je jeden na drugim. Na dole rozprowadzamy tylko krem.
Krok 19:
Drugi i trzeci nasączamy syropem i smarujemy kremem.
Krok 20:
Rozłóż gotową galaretkę na środku podstawy.
Krok 21:
Zwilżamy każdy kawałek syropem i układamy pionowo na galarecie, segment wulkanu spoczywa na podstawie z szeroką częścią.
Krok 22:
Mocno dociskamy segmenty wulkanu do siebie, aby się skleiły. Posmaruj ciasto resztą śmietany i włóż do lodówki do moczenia przez 4-6 godzin. Miałem to ciasto przez całą noc.
Krok 23:
Do dekoracji gotujemy krówkę. Cukier mieszamy z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie ostudź i ubij. Barwimy kakao.
Krok 24:
Aby uzyskać & quot; smugi & quot; na wulkanie, krówkę należy ponownie podgrzać i podlać. Musisz to zrobić szybko, ponieważ natychmiast zamarza.
Krok 25:
W kraterze wulkanu zasypiamy jagody. Możesz użyć dowolnych owoców lub jagód, świeżych lub z kompotu. W tym przepisie użyłam świeżo mrożonych malin.
Krok 26:
Posyp cukrem pudrem i możesz podać na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g