domowe batony owsiane

pyszne, słodkie, pożywne-łatwe i proste! Domowe batony owsiane można piec z różnymi dodatkami, zmieniając skład suszonych owoców, orzechów i nasion. Taki deser nadaje się zarówno na przekąskę, wycieczkę, podróż, jak i dla dziecka do szkoły. Spróbuj!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 71 % 46 g
294 kcal
IG: 2 / 74 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe batoniki owsiane? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast cukru pudru użyj miodu i banana. Nawiasem mówiąc, banan jest również używany zamiast jajka-utrzymuje całą masę razem podczas pieczenia. Jeśli miód nie jest dostępny, zastąp go cukrem. Orzechy włoskie lekko usmażyć lub wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej płatki owsiane do głębokiej miski i zalej zimną wodą, spłucz, jeśli zostały zakupione na wagę. Dokładnie spłucz w kilku wodach, usuwając resztki łuski. Jeśli kupiłeś płatki w paczkach już obrane, możesz pominąć ten krok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel suszone orzechy włoskie rękami lub w rozdrabniaczu, Dodaj do umytych i wyciśniętych płatków. Wlej tam rodzynki - nie trzeba ich wcześniej gotować na parze we wrzącej wodzie, aby masa nie zawierała nadmiaru płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrać dojrzałego banana, rozgnieść rękami na kilka kawałków i ułożyć na płatkach owsianych. Dodaj miód lub cukier granulowany. Delikatnie weź widelcem i dokładnie ugniataj, aby słodycz i banan rozprzestrzeniły się na całą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Sprawdź dłońmi, po której stronie papier jest błyszczący z tą stroną do góry, aby masa po upieczeniu dobrze się od niej oddzieliła. Posmaruj papier słonecznikiem lub masłem - jest to warunek konieczny, w przeciwnym razie batoniki będą musiały zostać pokrojone razem z papierem! Rozłóż płatki owsiane na papierze i uformuj prostokąt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wybierz szerokość i wysokość prostokąta według potrzeb, najlepiej zrobić wysokość około 0,5 cm, aby masa była upieczona. Umieścić w piekarniku w temperaturze 150 C na 20-25 minut, aż do zarumienienia, złocistej powierzchni. Wyłącz ogrzewanie i wyjmij formę, ostudź masę owsianą, aby słodkie składniki w niej karmelizowały się, w przeciwnym razie podczas krojenia masa będzie naciskać i sięgać po nóż - nie będzie działać równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój dobrze schłodzoną masę owsianą nożem zanurzonym w wodzie na równe długie paski o szerokości około 2 cm, w razie potrzeby można je polać stopioną białą lub mleczną, czarną czekoladą, posypać cukrem pudrem. Takie batony owsiane można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na piknik lub w podróż.

batoniki owsiane to zdrowa i smaczna przekąska, idealne danie na wycieczkę. Całkowicie zastępują słodycze sklepowe, a ponadto na pewno będziesz wiedział, z jakich składników składa się taki deser, ponieważ został stworzony w Twoim domu. Przysmak okazuje się bardzo satysfakcjonujący i pożywny, doskonale gasi głód na kilka godzin.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy