skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe batoniki owsiane? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast cukru pudru użyj miodu i banana. Nawiasem mówiąc, banan jest również używany zamiast jajka-utrzymuje całą masę razem podczas pieczenia. Jeśli miód nie jest dostępny, zastąp go cukrem. Orzechy włoskie lekko usmażyć lub wysuszyć.
Krok 2:
Wlej płatki owsiane do głębokiej miski i zalej zimną wodą, spłucz, jeśli zostały zakupione na wagę. Dokładnie spłucz w kilku wodach, usuwając resztki łuski. Jeśli kupiłeś płatki w paczkach już obrane, możesz pominąć ten krok.
Krok 3:
Zmiel suszone orzechy włoskie rękami lub w rozdrabniaczu, Dodaj do umytych i wyciśniętych płatków. Wlej tam rodzynki - nie trzeba ich wcześniej gotować na parze we wrzącej wodzie, aby masa nie zawierała nadmiaru płynu.
Krok 4:
Obrać dojrzałego banana, rozgnieść rękami na kilka kawałków i ułożyć na płatkach owsianych. Dodaj miód lub cukier granulowany. Delikatnie weź widelcem i dokładnie ugniataj, aby słodycz i banan rozprzestrzeniły się na całą masę.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Sprawdź dłońmi, po której stronie papier jest błyszczący z tą stroną do góry, aby masa po upieczeniu dobrze się od niej oddzieliła. Posmaruj papier słonecznikiem lub masłem - jest to warunek konieczny, w przeciwnym razie batoniki będą musiały zostać pokrojone razem z papierem! Rozłóż płatki owsiane na papierze i uformuj prostokąt.
Krok 6:
Wybierz szerokość i wysokość prostokąta według potrzeb, najlepiej zrobić wysokość około 0,5 cm, aby masa była upieczona. Umieścić w piekarniku w temperaturze 150 C na 20-25 minut, aż do zarumienienia, złocistej powierzchni. Wyłącz ogrzewanie i wyjmij formę, ostudź masę owsianą, aby słodkie składniki w niej karmelizowały się, w przeciwnym razie podczas krojenia masa będzie naciskać i sięgać po nóż - nie będzie działać równomiernie.
Krok 7:
Pokrój dobrze schłodzoną masę owsianą nożem zanurzonym w wodzie na równe długie paski o szerokości około 2 cm, w razie potrzeby można je polać stopioną białą lub mleczną, czarną czekoladą, posypać cukrem pudrem. Takie batony owsiane można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na piknik lub w podróż.
batoniki owsiane to zdrowa i smaczna przekąska, idealne danie na wycieczkę. Całkowicie zastępują słodycze sklepowe, a ponadto na pewno będziesz wiedział, z jakich składników składa się taki deser, ponieważ został stworzony w Twoim domu. Przysmak okazuje się bardzo satysfakcjonujący i pożywny, doskonale gasi głód na kilka godzin.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g