jabłko Crumble z jabłkami

nadzienie karmelowe pod chrupiącą kruszonką! Spróbuj Crumble jabłkowego, który jest łatwy i szybki do zrobienia w domu. Wygląda jak ciasto bez dolnej skórki z dużą ilością nadzienia. Tradycyjnie podaje się go na ciepło z gałką lodów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 72 % 34 g
237 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Crumble? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybierz twarde, nie słodkie odmiany. Lepiej zachowują swój kształt i smakują lepiej w tego rodzaju wypiekach. Jeśli Twoje jabłka są słodkie, radzę zmniejszyć ilość cukru, w przeciwnym razie będzie mdły. Brązowy cukier trafia do nadzienia, biały do ciasta. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć inne lub całkowicie je wykluczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim pokrój masło w kostkę i włóż do zamrażarki. Powinien być bardzo dobrze schłodzony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy na średniej wielkości kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść je na suchej patelni i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. W ten sposób wzmocnisz smak orzechów. Staną się bardziej chrupiące i aromatyczne. To wcale nie jest konieczny krok, ale próbując raz, upewnisz się, o ile smaczniejszy jest orzech, gdy jest prażony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na połówki, Wytnij środek. Pokrój jabłka na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na suchej patelni wlej brązowy cukier i cynamon. Połóż przygotowany jabłka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na małym ogniu i mieszając jabłka, poczekaj, aż cukier się stopi. Delikatnie wymieszaj plasterki jabłka z powstałym karmelem. Gdy tylko sok zostanie uwolniony z jabłek i zmieszany z karmelem pokryje każdy kawałek, wyłącz ogrzewanie-nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje zrobić kruche ciasto. Wsyp mąkę i cukier do miski. Wyjmij masło z zamrażarki, włóż do mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Widelcem zetrzyj masło mąką na drobny okruch. Celem jest szybkie rozgniecenie masła, aby każdy jego kawałek był pokryty mąką i cukrem. Następnie podczas pieczenia masło sprawi, że mąka będzie chrupiąca. Jeśli się stopi, taki efekt nie zadziała. Dlatego musisz pracować szybko i nie rękami, od ciepła rąk olej zacznie się topić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do przygotowania Crumble można użyć jednej dużej formy lub kilku porcji. Na dnie formy umieść karmelizowane jabłka. posyp je orzechami. Wolę dużo jabłek,więc kładę je na dwie trzecie objętości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp kruszonką. Umieść foremki z kruszonką na blasze do pieczenia. Radzę przykryć go pergaminem-jeśli podczas pieczenia wydziela się dużo soku jabłkowego, to po ucieczce nie zabrudzi blachy do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz Crumble w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wyjmij gotowy deser, ostudź trochę. Podawaj na ciepło z gałką lodów.

bardzo łatwy do zrobienia deser! Ale zalecam zmniejszenie ilości cukru. Wydawało mi się to zbyt słodkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy