skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić Crumble? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybierz twarde, nie słodkie odmiany. Lepiej zachowują swój kształt i smakują lepiej w tego rodzaju wypiekach. Jeśli Twoje jabłka są słodkie, radzę zmniejszyć ilość cukru, w przeciwnym razie będzie mdły. Brązowy cukier trafia do nadzienia, biały do ciasta. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć inne lub całkowicie je wykluczyć.
Krok 2:

Przede wszystkim pokrój masło w kostkę i włóż do zamrażarki. Powinien być bardzo dobrze schłodzony.
Krok 3:

Posiekaj orzechy na średniej wielkości kawałki.
Krok 4:

Umieść je na suchej patelni i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. W ten sposób wzmocnisz smak orzechów. Staną się bardziej chrupiące i aromatyczne. To wcale nie jest konieczny krok, ale próbując raz, upewnisz się, o ile smaczniejszy jest orzech, gdy jest prażony.
Krok 5:

Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na połówki, Wytnij środek. Pokrój jabłka na małe kawałki.
Krok 6:

Na suchej patelni wlej brązowy cukier i cynamon. Połóż przygotowany jabłka.
Krok 7:

Umieść patelnię na małym ogniu i mieszając jabłka, poczekaj, aż cukier się stopi. Delikatnie wymieszaj plasterki jabłka z powstałym karmelem. Gdy tylko sok zostanie uwolniony z jabłek i zmieszany z karmelem pokryje każdy kawałek, wyłącz ogrzewanie-nadzienie jest gotowe.
Krok 8:

Pozostaje zrobić kruche ciasto. Wsyp mąkę i cukier do miski. Wyjmij masło z zamrażarki, włóż do mąki.
Krok 9:

Widelcem zetrzyj masło mąką na drobny okruch. Celem jest szybkie rozgniecenie masła, aby każdy jego kawałek był pokryty mąką i cukrem. Następnie podczas pieczenia masło sprawi, że mąka będzie chrupiąca. Jeśli się stopi, taki efekt nie zadziała. Dlatego musisz pracować szybko i nie rękami, od ciepła rąk olej zacznie się topić.
Krok 10:

Do przygotowania Crumble można użyć jednej dużej formy lub kilku porcji. Na dnie formy umieść karmelizowane jabłka. posyp je orzechami. Wolę dużo jabłek,więc kładę je na dwie trzecie objętości.
Krok 11:

Posyp kruszonką. Umieść foremki z kruszonką na blasze do pieczenia. Radzę przykryć go pergaminem-jeśli podczas pieczenia wydziela się dużo soku jabłkowego, to po ucieczce nie zabrudzi blachy do pieczenia.
Krok 12:

Piecz Crumble w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wyjmij gotowy deser, ostudź trochę. Podawaj na ciepło z gałką lodów.
bardzo łatwy do zrobienia deser! Ale zalecam zmniejszenie ilości cukru. Wydawało mi się to zbyt słodkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g






