ciasto na herbatę w pośpiechu

proste i szybkie, z ciasta galaretowego, ze skondensowanym mlekiem w środku! Ciasto na herbatę jest przygotowywane z najbardziej zwykłych, niedrogich produktów w ciągu kilku minut. Podczas pieczenia w piekarniku możesz wykonywać inne czynności.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 68 % 46 g
345 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na herbatę w pośpiechu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. I zacznij od przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej jest wziąć rafinowany bezwonny olej roślinny. Mam słonecznik, ale możesz go zastąpić innym roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajka, cukier i sól. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej i olej roślinny do ubitych jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Olej roślinny można zastąpić taką samą ilością miękkiego masła o temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo wmieszaj resztę przesianej mąki do ciasta. Ciasto powinno być średnio gęste, ale płynne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Wlej połowę ciasta do formy. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 5-10 minut, aby ciasto chwyciło się i stało się gęste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia potrzebujesz gotowanego skondensowanego mleka. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu złapanego ciasta ułóż gotowane mleko skondensowane, nie sięgając do krawędzi 1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch wlej pozostałą połowę ciasta. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno się zrumienić na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy