skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na herbatę w pośpiechu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. I zacznij od przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej jest wziąć rafinowany bezwonny olej roślinny. Mam słonecznik, ale możesz go zastąpić innym roślinnym.
Krok 2:
W misce połącz jajka, cukier i sól. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej i olej roślinny do ubitych jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Olej roślinny można zastąpić taką samą ilością miękkiego masła o temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Wlej część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta i wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo wmieszaj resztę przesianej mąki do ciasta. Ciasto powinno być średnio gęste, ale płynne.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Wlej połowę ciasta do formy. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 5-10 minut, aby ciasto chwyciło się i stało się gęste.
Krok 7:
Do nadzienia potrzebujesz gotowanego skondensowanego mleka. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 8:
Na wierzchu złapanego ciasta ułóż gotowane mleko skondensowane, nie sięgając do krawędzi 1 cm.
Krok 9:
Na wierzch wlej pozostałą połowę ciasta. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno się zrumienić na wierzchu.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g