skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Uda, jeśli są zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Do tego dania odpowiednie są również nogi. Jeśli wolisz je, weź 6-8 sztuk na taką ilość składników. Ogólnie rzecz biorąc, w ten sposób możesz upiec dowolne części kurczaka.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Złóż je do głębokiej miski. Sól i pieprz z obu stron. Oprócz pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.
Krok 3:
Dodaj śmietanę do kurczaka i wymieszaj. Wybierz śmietanę wysokiej jakości, naturalną, bez dodatków roślinnych. Nie możesz użyć śmietany, ale majonezu. Lub weź mieszankę śmietany i majonezu. Pamiętaj tylko, że zawartość kalorii w naczyniu wzrośnie z tego.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Włóż mięso ze śmietaną do naczynia do pieczenia.
Krok 6:
Posyp naczynie startym serem. Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku i wyglądzie naczynia-powinno być pokryte złotą skórką. Jeśli nagle ser zacznie się rumienić zbyt szybko, przykryj formę folią i usuń ją 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe uda podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g