udka z kurczaka w śmietanie

najprostszy, budżetowy, najsmaczniejszy! Udka z kurczaka w śmietanie to przepis, który pomoże Ci szybko przygotować danie na obiad, a nawet na świąteczny stół. Możesz upiec całą blachę do pieczenia takich ud na raz. Dzięki serowi na wierzchu uzyskuje się apetyczną złotą skórkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Uda, jeśli są zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Do tego dania odpowiednie są również nogi. Jeśli wolisz je, weź 6-8 sztuk na taką ilość składników. Ogólnie rzecz biorąc, w ten sposób możesz upiec dowolne części kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Złóż je do głębokiej miski. Sól i pieprz z obu stron. Oprócz pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę do kurczaka i wymieszaj. Wybierz śmietanę wysokiej jakości, naturalną, bez dodatków roślinnych. Nie możesz użyć śmietany, ale majonezu. Lub weź mieszankę śmietany i majonezu. Pamiętaj tylko, że zawartość kalorii w naczyniu wzrośnie z tego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso ze śmietaną do naczynia do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp naczynie startym serem. Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku i wyglądzie naczynia-powinno być pokryte złotą skórką. Jeśli nagle ser zacznie się rumienić zbyt szybko, przykryj formę folią i usuń ją 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe uda podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy