bułeczki jabłkowo-cynamonowe

dmuchane ptysie na wieczorną herbatę! Do nadzienia można dodać trochę rodzynek i cukru waniliowego. Jabłka do nadzienia można smażyć do miękkości na patelni, dodając 2-3 łyżki. cukier i sok z ½ cytryny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 60 % 29 g
270 kcal
IG: 14 / 66 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni, rozwałkować i pokroić w kwadraty o boku 7 cm.
2. Nadzienie. Jabłka umyć, obrać i posiekać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z cukrem.
3. Połóż szczyptę cynamonu na środku każdego kwadratu. Rozłóż jabłka na wierzchu.
4. Połącz rogi kwadratów parami nad nadzieniem.
5. Ułóż ptysie na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj ubitym żółtkiem.
6. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C, zmniejsz ogień do 205°C i piecz przez 15-20 minut.
7. Ozdoba. Schłodzić gotowe ptysie, posypać cukrem pudrem, udekorować drażetkami (mam M & amp; m ' s) i listkami mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy