Leningradzkie ciasteczka domowe

Klasyczne oryginalne ciasteczka cukrowe według GOST. Ciasteczka mają prosty skład, ale oryginalny sposób przygotowania i wygląd. To tylko jeden krok różnicy w przygotowaniu tych ciasteczek od innych prostych, a otrzymasz piękną krakelurową skórkę z tych aromatycznych ciasteczek cukrowych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 52 g
255 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do ciastek. Mąka pszenna, przesiej ją wcześniej. Jaja kurze, zgodnie z przepisem GOST zaleca się wziąć C1. Z cytryny potrzebujesz tylko skórki. Aby zrobić ciasteczka, przygotuj również mikser, worek do szprycowania, blachę do pieczenia ciastek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce rozbij surowe jaja kurze, dodaj cukier puder. Wymieszaj cukier puder i jajka łyżką. Zamiast cukru pudru możesz wziąć drobny cukier granulowany, ale będziesz musiał upewnić się, że całkowicie się rozpuści podczas wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie weź mikser i ubij jajka z cukrem pudrem, aż objętość wzrośnie 2 do 3 razy. Może to zająć od 10 do 20 minut. Rezultatem powinna być gęsta biała masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cytrynę bardzo dokładnie spłucz wodą (możesz użyć specjalnych produktów do mycia owoców) i osusz ręcznikiem. Zetrzyj skórkę z cytryny drobną tarką i dodaj do ciasta. Dodaj ciasto i przesianą mąkę pszenną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mikserem wymieszaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do worka do szprycowania i odetnij końcówkę nie większą niż 1 cm. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Odłóż ciasto z torebki cukierniczej, pozostawiając 1,5 - 2 centymetry przestrzeni między ciasteczkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp każde ciasteczko cukrem. Wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami w ciepłe, suche miejsce na 2 godziny (włożyłem ją do piekarnika z włączoną tylko żarówką).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie na powierzchni ciasteczek tworzy się cienka, krucha skorupa. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez ciasteczek). Po podgrzaniu umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 5 do 6 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i ostudź. Podawaj gotowe ciasteczka do szklanki mleka, herbaty lub kawy. Ciasteczka są bardzo smaczne słodkie z wyraźnym posmakiem cytryny, a dzięki swojemu wyglądowi są bardzo oryginalne i świąteczne. Polecam!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy