ciasto bez jajek i mleka

pyszna uczta dla alergików i osób poszczących! Istnieje wiele różnych przepisów na ciasta bez jaj kurzych i produktów mlecznych w składzie. Jeśli chcesz, możesz wybrać przepis do smaku, a taki przysmak okaże się nie gorszy niż zwykłe ciasta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 22 % 18 g
węglowodany 73 % 60 g
410 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zatrzymajmy się na przepisie na proste kruche ciasto miodowe z warstwą dżemu. Ten prosty przysmak jest bardzo szybki w przygotowaniu, ale okazuje się smaczny i delikatny. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, płynny miód (jeśli nie ma alergii na miód), szczyptę soli. Wymieszaj składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij do miski zmiękczoną i posiekaną nożem margarynę na tłuszczach roślinnych. Dodaj proszek do pieczenia lub sodę gaszoną ugryzieniem (pół łyżeczki sody pół łyżeczki octu).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj masę, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ciasto, podziel je na cztery części. Rozwałkuj każdy kawałek w cienką prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Piec każdą warstwę ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń ciasta z blachy do pieczenia, pozwól im trochę ostygnąć, zrób gładkie krawędzie, odetnij nierówności. Z resztek upieczonego ciasta robimy okruchy do posypania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasta smarujemy dowolnym grubym dżemem, układamy je w stos.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nałóż cienką warstwę dżemu na wierzch i posyp okruchami piasku. Ciasto jest gotowe. Wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby moczyć ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podajemy przysmak do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

niektórzy ludzie niestety ze względów zdrowotnych muszą ograniczać się do jedzenia niektórych pokarmów, ktoś jest uczulony na jaja kurze, ktoś nie toleruje laktozy i nie może jeść mleka i produktów mlecznych. Nie jest to jednak powód, aby ograniczać się do małych radości i rezygnować ze słodyczy. Istnieje wiele przepisów na potrawy dietetyczne, z brakiem "niebezpiecznych" produktów. W domu możesz łatwo przygotować nawet ciasto, biorąc pod uwagę specyfikę żywienia gości i gospodarstw domowych z takimi problemami zdrowotnymi. Ciasto bez jajek i mleka spodoba się nie tylko osobom z problemami zdrowotnymi, ale także tym, którzy poszczą lub są na diecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy