ciasteczka z kwaśną śmietaną i margaryną

Szybki, prosty, smaczny, niedrogi, dla całej rodziny! Ciasteczka z kwaśną śmietaną i margaryną to przepis na pachnący, kruchy i bardzo smaczny przysmak. Składniki do jego przygotowania znajdują się w każdej lodówce, są niedrogie i niedrogie. A samo ciasteczko okazuje się dużo, wystarczy dla wszystkich.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 43 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z kwaśną śmietaną i margaryną? Przygotuj jedzenie. Nie radzę zastępować margaryny masłem — to dzięki zawartości tłuszczów roślinnych nada ciastu pożądaną strukturę łuszczącą się. Plus margaryna jest tańsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż margarynę do patelni z grubym dnem i rozpuść ją na kuchence na najmniejszym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij patelnię z pieca i natychmiast wlej cukier do stopionej margaryny. Szybko wymieszaj-cukier rozpuści się prawie całkowicie w ciepłej masie. Nawiasem mówiąc, możesz zmienić ilość cukru w zależności od smaku. I pamiętaj, aby dodać szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej margarynę z cukrem do miski na jajko, dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj sodę, ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrobiłem wszystko zwykłą ręczną trzepaczką, mikser w tym przepisie jest całkowicie niepotrzebny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij partiami przesiać mąkę do płynnej części, dobrze zagniatając ciasto po każdym dodaniu. Tutaj już mieszałem widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy widelec stanie się trudny, zacznij ugniatać rękami. Przygotuj się na to, że mąka może odejść mniej więcej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta - powinno się zebrać, przestać przyklejać się do rąk, ale jednocześnie pozostać miękkie. Zajęło mi trochę więcej mąki. Gotowe ciasto zawinąć w torebkę i włożyć do zamrażarki na pół godziny — margaryna stwardnieje i stanie się łatwiejsza w pracy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto, pokrój je na pół, połóż jedną połowę na powierzchni roboczej, Usuń drugą ponownie, ale już w lodówce. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na warstwę o grubości 0,5 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą foremki Wytnij ciasteczka z ciasta. Jeśli nie ma foremek, to tylko szklanka. Jeszcze łatwiej będzie pokroić warstwę w romby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przenieś na niego ciasteczka. Ponownie uformuj resztki ciasta, rozwałkuj i pokrój. Cała porcja połowy ciasta zmieściła się na jednej blasze do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-15 minut, skup się na cechach piekarnika. Powinien być lekko złoty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Podawaj z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem. Jest bardzo smaczny w ciepłej formie. Smacznego!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy