Kręcone ciasto z dżemem

z najbardziej popularnych potraw, szybkie i proste w przygotowaniu! Kręcone ciasto z dżemem to znane danie z czasów radzieckich. Swoją nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi-ciasto wciera się na tarce i po upieczeniu staje się jak loki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 72 % 55 g
365 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kręcone ciasto z dżemem? Przygotuj jedzenie. Do ciasta Nadaje Się zarówno margaryna, jak i masło, wybierz do smaku. Wybierz produkty wysokiej jakości zgodne z GOST. Weź gęsty dżem, bez pestek, płynny nasyci dolne ciasto i nie pozwoli mu się upiec.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Margaryna (lub jak moje masło) Mikrofalówka przez 10 sekund. Celem nie jest stopienie, ale zmiękczenie. Jeśli nie stało się to w ciągu 10 sekund, umieść kolejne 10. Włóż miękką margarynę do miski i dodaj do niej cukier. Wymieszaj produkty za pomocą szpatułki. Mikser nie jest potrzebny, miękka margaryna dobrze się miesza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj po jednym jajku do mieszanki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Po każdym jajku dobrze zagnieść masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia do miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto bardzo szybko połączy się w kulkę, ugniataj przez długi czas i nie musisz, w przeciwnym razie pieczenie będzie trudne. Gdy to się stanie, podziel ciasto na dwie części — 1/3 i 2/3. Zawiń je pojedynczo w torby lub folię i schowaj: większość w lodówce, mniejszą w zamrażarce na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu rozwałkuj część lodówki na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 5-7 mm. Wziąłem Okrągły kształt d 26 cm, możesz użyć zwykłych tac do pieczenia, a następnie rozwałkuj ciasto w prostokąt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto dżemem. Wzięłam dżem malinowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj mniejszą część na grubej tarce. Aby to zrobić, został zamrożony, zimne ciasto jest łatwiejsze do wcierania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż powstałe wióry równomiernie na wierzchu ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż będzie złote. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Podawaj na stole, krojąc na małe kawałki, ponieważ ciasto jest miękkie i kruche. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy