skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kręcone ciasto z dżemem? Przygotuj jedzenie. Do ciasta Nadaje Się zarówno margaryna, jak i masło, wybierz do smaku. Wybierz produkty wysokiej jakości zgodne z GOST. Weź gęsty dżem, bez pestek, płynny nasyci dolne ciasto i nie pozwoli mu się upiec.
Krok 2:
Margaryna (lub jak moje masło) Mikrofalówka przez 10 sekund. Celem nie jest stopienie, ale zmiękczenie. Jeśli nie stało się to w ciągu 10 sekund, umieść kolejne 10. Włóż miękką margarynę do miski i dodaj do niej cukier. Wymieszaj produkty za pomocą szpatułki. Mikser nie jest potrzebny, miękka margaryna dobrze się miesza.
Krok 3:
Dodaj po jednym jajku do mieszanki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Po każdym jajku dobrze zagnieść masę.
Krok 4:
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia do miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 5:
Ciasto bardzo szybko połączy się w kulkę, ugniataj przez długi czas i nie musisz, w przeciwnym razie pieczenie będzie trudne. Gdy to się stanie, podziel ciasto na dwie części — 1/3 i 2/3. Zawiń je pojedynczo w torby lub folię i schowaj: większość w lodówce, mniejszą w zamrażarce na pół godziny.
Krok 6:
Po upływie czasu rozwałkuj część lodówki na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 5-7 mm. Wziąłem Okrągły kształt d 26 cm, możesz użyć zwykłych tac do pieczenia, a następnie rozwałkuj ciasto w prostokąt.
Krok 7:
Rozłóż ciasto dżemem. Wzięłam dżem malinowy.
Krok 8:
Zetrzyj mniejszą część na grubej tarce. Aby to zrobić, został zamrożony, zimne ciasto jest łatwiejsze do wcierania.
Krok 9:
Ułóż powstałe wióry równomiernie na wierzchu ciasta.
Krok 10:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż będzie złote. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości ciasta.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Podawaj na stole, krojąc na małe kawałki, ponieważ ciasto jest miękkie i kruche. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g