skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz.
Krok 2:
Suluguni i twardy ser zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Ubij jajka, dodaj przyprawy.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto. Możesz użyć gotowego sklepu lub samodzielnie zrobić szybkie ciasto francuskie. Aby to zrobić, wymieszaj zimne jajko z octem i solą. Wlej wodę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Przesiej mąkę. Dodaj kostki zimnego masła, zmiel na okruchy. Wlej mieszaninę jajek do środka i szybko wymieszaj. Szybko zagnieść ciasto, aby się nie rozgrzało. Struktura musi być niejednorodna, aby warstwy przetrwały.
Krok 6:
Rozwałkuj jedną płytkę ciasta, wytnij z niej okrąg o nieco większej średnicy niż naczynie do pieczenia.
Krok 7:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, tworząc boki.
Krok 8:
Na cieście równomiernie rozprowadź nadzienie serowe.
Krok 9:
Zawiń boki i połóż na farszu.
Krok 10:
Rozwałkuj drugą warstwę ciasta wzdłuż średnicy formy.
Krok 11:
Przykryj nim nadzienie.
Krok 12:
Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij za pomocą kręconych foremek elementy do dekoracji ciasta. Udekoruj ciasto powstałymi figurami ciasta. Posmaruj ciasto żółtkiem. Umieść ciasto serowe w rozgrzanym do 200°C na 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g