ciasto suluguni

Szybkie ciasto z ciasta francuskiego i dwóch rodzajów sera. Uwielbiam gruzińską kuchnię we wszystkich jej przejawach. Szczególnie lubię prawdziwe Gruzińskie Kharcho, ajapsandali, a od wypieków - chaczapuri po ajarsku. W tym miesiącu postanowiłem zwrócić się do przepisów kuchni gruzińskiej i przygotowałem na weekend takie ciasto z suluguni. Ciasto można przygotować samodzielnie lub nie marnować czasu i wziąć gotowego sklepu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 48 % 26 g
węglowodany 28 % 15 g
347 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suluguni i twardy ser zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka, dodaj przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto. Możesz użyć gotowego sklepu lub samodzielnie zrobić szybkie ciasto francuskie. Aby to zrobić, wymieszaj zimne jajko z octem i solą. Wlej wodę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Przesiej mąkę. Dodaj kostki zimnego masła, zmiel na okruchy. Wlej mieszaninę jajek do środka i szybko wymieszaj. Szybko zagnieść ciasto, aby się nie rozgrzało. Struktura musi być niejednorodna, aby warstwy przetrwały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj jedną płytkę ciasta, wytnij z niej okrąg o nieco większej średnicy niż naczynie do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, tworząc boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na cieście równomiernie rozprowadź nadzienie serowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń boki i połóż na farszu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj drugą warstwę ciasta wzdłuż średnicy formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj nim nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij za pomocą kręconych foremek elementy do dekoracji ciasta. Udekoruj ciasto powstałymi figurami ciasta. Posmaruj ciasto żółtkiem. Umieść ciasto serowe w rozgrzanym do 200°C na 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy