skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tort Natasha Classic z czasów sowieckich? Przygotuj jedzenie. W torcie & quot; Natasha & quot; trzy ciasta z różnymi nadzieniami: z orzechami, z makiem i z rodzynkami. Orzechy są odpowiednie, wziąłem orzechy włoskie. Wybierz rodzynki bez pestek. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.
Krok 2:
Ciasto na ciasta można zagnieść jednocześnie ze wszystkich produktów, a następnie podzielić na trzy równe części i dodać do każdej z nich własny wypełniacz. Podoba mi się druga opcja: zagniataj ciasto na każde ciasto osobno, a podczas pieczenia jednego ciasta zagniataj ciasto na następne. Na jedno ciasto wlej 100 gramów cukru i jedno jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.
Krok 3:
Ubij jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj 100 gramów kwaśnej śmietany, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki sody. Dobrze wymieszaj masę.
Krok 4:
Następnie dodaj 100 gramów przesianej mąki, delikatnie wymieszaj ciasto silikonową szpatułką. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Do pierwszej porcji ciasta dodaj 0,5 szklanki maku cukierniczego. Wlać ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i włożyć ciasto do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 6:
Podczas pieczenia pierwszego ciasta zagnieść ciasto na drugie ciasto, powtarzając kroki 2-4. Posiekaj orzechy, ale nie do miękiszu, niech pozostaną średnimi kawałkami. Lekko opiekaj je na suchej patelni. Dodaj orzechy do ciasta. Wyślij również ciasto do piekarnika po cieście z makiem.
Krok 7:
W ten sam sposób przygotuj ciasto na ostatnie ciasto, dodaj do niego tylko 0,5 szklanki rodzynek, które należy najpierw ugotować we wrzącej wodzie. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 8:
Upiecz wszystkie trzy ciasta i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 9:
Przygotuj krem. Klasyczna wersja ciasta & quot; Natasha & quot; wykorzystuje śmietanę. Jak zrobić krem? W przypadku śmietany weź najgrubszą śmietanę, im bardziej tłusta, tym grubszy i bardziej przewiewny będzie krem.
Krok 10:
Dobrze ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj wanilinę (do smaku). Wystarczy niewielka ilość na czubku noża, w przeciwnym razie będzie gorzki.
Krok 11:
Złóż ciasto. Aby ciasto było równe i schludne, lepiej jest zbierać je w formie dzielonej. Przykryj boki formy specjalną folią octanową. Jeśli nie ma takiego filmu, to nie ma znaczenia! Zamiast tego używam wyciętego plastikowego folderu-rogu na dokumenty. Jeśli nie masz dzielonej formy, Zbierz ciasto po prostu na talerzu, nadal okaże się pyszne. Na przemian włóż ciasto i śmietanę do formy.
Krok 12:
Pozostaw ciasto do zaparzenia bezpośrednio w formie na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Rano usuń odłączaną formę i usuń folię. Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Możesz całkowicie posmarować boki i górę śmietaną i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. To najprostsza opcja projektowania. Poniżej opisano moją opcję projektowania. Kroki od 13 do 18 są opcjonalne.
Krok 13:
Do dekoracji wierzchu ciasta użyłam kremu maślanego. Aby zrobić krem maślany, weź zmiękczone masło. Aby zmiękł, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem.
Krok 14:
Ubij masło przez 5 minut mikserem z dużą prędkością. Stopniowo wlewaj skondensowane mleko, kontynuując ubijanie śmietany. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego kremu będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 15:
Krem powinien być gładki i błyszczący. Jeśli natychmiast dodasz skondensowane mleko, olej może się rozwarstwić, a krem będzie z ziarnami.
Krok 16:
Posyp boki ciasta posiekanym orzechami włoskimi. Przenieś krem maślany do torby cukierniczej i za pomocą różnych dysz (mam małą otwartą gwiazdę i dużą zamkniętą gwiazdę) udekoruj wierzch ciasta. Już pięknie, można tak zostawić.
Krok 17:
Jeśli masz truskawki, rozłóż je na siatce kremu. Zamiast truskawek możesz wziąć dowolne jagody lub połówki orzecha włoskiego. Okaże się bardzo piękny.
Krok 18:
Ciasto w przekroju & quot; Natasza & quot; wygląda bardzo efektownie! Smacznego!
upiekłam ciasta w formie o średnicy 20 centymetrów, więc ciasto było bardzo wysokie. Liczba produktów jest przeznaczona na naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.
aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g