ciasto Natasza klasyczny Radziecki czas

nieporównywalnie pyszne, piękne, bujne, na świątecznym stole! Klasyczne ciasto Natasza z czasów sowieckich jest jednym z najpopularniejszych ciast z czasów ZSRR. Ale nawet teraz nie traci na znaczeniu. Niedrogie, z prostych produktów, nie trudne do przygotowania, to ciasto uzyskuje się nawet u początkujących gospodyń domowych.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 60 % 35 g
323 kcal
IG: 6 / 6 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tort Natasha Classic z czasów sowieckich? Przygotuj jedzenie. W torcie & quot; Natasha & quot; trzy ciasta z różnymi nadzieniami: z orzechami, z makiem i z rodzynkami. Orzechy są odpowiednie, wziąłem orzechy włoskie. Wybierz rodzynki bez pestek. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto na ciasta można zagnieść jednocześnie ze wszystkich produktów, a następnie podzielić na trzy równe części i dodać do każdej z nich własny wypełniacz. Podoba mi się druga opcja: zagniataj ciasto na każde ciasto osobno, a podczas pieczenia jednego ciasta zagniataj ciasto na następne. Na jedno ciasto wlej 100 gramów cukru i jedno jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj 100 gramów kwaśnej śmietany, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki sody. Dobrze wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj 100 gramów przesianej mąki, delikatnie wymieszaj ciasto silikonową szpatułką. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pierwszej porcji ciasta dodaj 0,5 szklanki maku cukierniczego. Wlać ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i włożyć ciasto do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia pierwszego ciasta zagnieść ciasto na drugie ciasto, powtarzając kroki 2-4. Posiekaj orzechy, ale nie do miękiszu, niech pozostaną średnimi kawałkami. Lekko opiekaj je na suchej patelni. Dodaj orzechy do ciasta. Wyślij również ciasto do piekarnika po cieście z makiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ten sam sposób przygotuj ciasto na ostatnie ciasto, dodaj do niego tylko 0,5 szklanki rodzynek, które należy najpierw ugotować we wrzącej wodzie. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Upiecz wszystkie trzy ciasta i pozwól im całkowicie ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem. Klasyczna wersja ciasta & quot; Natasha & quot; wykorzystuje śmietanę. Jak zrobić krem? W przypadku śmietany weź najgrubszą śmietanę, im bardziej tłusta, tym grubszy i bardziej przewiewny będzie krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj wanilinę (do smaku). Wystarczy niewielka ilość na czubku noża, w przeciwnym razie będzie gorzki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto. Aby ciasto było równe i schludne, lepiej jest zbierać je w formie dzielonej. Przykryj boki formy specjalną folią octanową. Jeśli nie ma takiego filmu, to nie ma znaczenia! Zamiast tego używam wyciętego plastikowego folderu-rogu na dokumenty. Jeśli nie masz dzielonej formy, Zbierz ciasto po prostu na talerzu, nadal okaże się pyszne. Na przemian włóż ciasto i śmietanę do formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw ciasto do zaparzenia bezpośrednio w formie na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Rano usuń odłączaną formę i usuń folię. Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Możesz całkowicie posmarować boki i górę śmietaną i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. To najprostsza opcja projektowania. Poniżej opisano moją opcję projektowania. Kroki od 13 do 18 są opcjonalne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do dekoracji wierzchu ciasta użyłam kremu maślanego. Aby zrobić krem maślany, weź zmiękczone masło. Aby zmiękł, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij masło przez 5 minut mikserem z dużą prędkością. Stopniowo wlewaj skondensowane mleko, kontynuując ubijanie śmietany. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego kremu będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Krem powinien być gładki i błyszczący. Jeśli natychmiast dodasz skondensowane mleko, olej może się rozwarstwić, a krem będzie z ziarnami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp boki ciasta posiekanym orzechami włoskimi. Przenieś krem maślany do torby cukierniczej i za pomocą różnych dysz (mam małą otwartą gwiazdę i dużą zamkniętą gwiazdę) udekoruj wierzch ciasta. Już pięknie, można tak zostawić.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli masz truskawki, rozłóż je na siatce kremu. Zamiast truskawek możesz wziąć dowolne jagody lub połówki orzecha włoskiego. Okaże się bardzo piękny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto w przekroju & quot; Natasza & quot; wygląda bardzo efektownie! Smacznego!

upiekłam ciasta w formie o średnicy 20 centymetrów, więc ciasto było bardzo wysokie. Liczba produktów jest przeznaczona na naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.

aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy