tort ideał męski

piękne, oryginalnie zaprojektowane pyszne ciasto! Tort męski ideał jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia każdy będzie miał! Szczególnie spodoba się mężczyznom — ma tak dużo miodu, orzechów, skondensowanego mleka, a nawet kieliszek koniaku. Tym ciastem zdobędziesz serce swojego wybranego!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 59 % 43 g
397 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tort ideał męski? Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta przygotuj orzechy włoskie, ponieważ będą one potrzebne zarówno do biszkoptu, jak i do nadzienia. Posiekaj orzechy ostrym nożem. Nie musisz mocno szlifować, powinny być odczuwalne. Następnie podsmaż orzechy na suchej patelni. Zrób mały ogień i cały czas je mieszaj, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź orzechy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób biszkopt. Jak zrobić biszkopt? W dużej misce rozbij jajka, dodaj do nich cukier. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka z cukrem na dużej mocy miksera, aż będą puszyste i lekkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj miód, koniak, sodę i wanilinę do jajek. Lepiej, jeśli miód jest płynny. Jeśli jest gęsty, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej. Weź miód naturalny i wysokiej jakości. Wlać porcje przesianej mąki, za każdym razem delikatnie wmieszając ją do ciasta silikonową szpatułką. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Następnie dodaj garść prażonych orzechów. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto wlać do formy do pieczenia (Moja ma średnicę 20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Odstaw na kilka godzin. Najlepiej w lodówce zawiniętej w torebkę lub folię spożywczą. W przeciwnym razie trudno będzie go pokroić na ciasta ze względu na jego miękkość. Pokrój leżący biszkopt na 4 ciasta i nasącz syropem cukrowym (woda + cukier).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj krem. Do kremu weź miękkie masło i ubij je gotowanym skondensowanym mlekiem. Weź olej najwyższej jakości, naturalny, zgodny z GOST. Wyjmij go wcześniej, aby zmiękł. Mleko skondensowane wybierz również najlepsze, od zaufanego producenta. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Możesz samodzielnie ugotować mleko skondensowane w domu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż ciasto. Posmaruj każde ciasto biszkoptowe śmietaną i posyp prażonymi orzechami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj gotowe ciasto resztkami kremu ze skondensowanym mlekiem cienką warstwą. Następnie włóż do lodówki, aby ciasto było namoczone, a krem zestalił się. Na tym etapie możesz po prostu posypać ciasto na wierzchu i bokach mielonymi orzechami lub kruszonką biszkoptową. I możesz ozdobić go bardziej interesująco.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wyłóż ciasto po bokach. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Osobno rozpuść czekoladę ze śmietaną i ostudź do temperatury pokojowej. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Weź dowolną czekoladę, wystarczy zarówno mleczna, jak i ciemna, wybierz do smaku. Jeśli masa jest gęsta, dodaj trochę więcej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej wierzch ciasta czekoladą i użyj łyżki, aby zrobić ładne smugi. Udekoruj wierzch ciasta czekoladkami i ciasteczkami (lub innymi ulubionymi smakołykami). Włóż go do lodówki, aby całe to piękno zastygło. Miłego picia herbaty!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy