skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tort ideał męski? Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta przygotuj orzechy włoskie, ponieważ będą one potrzebne zarówno do biszkoptu, jak i do nadzienia. Posiekaj orzechy ostrym nożem. Nie musisz mocno szlifować, powinny być odczuwalne. Następnie podsmaż orzechy na suchej patelni. Zrób mały ogień i cały czas je mieszaj, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź orzechy.
Krok 2:
Zrób biszkopt. Jak zrobić biszkopt? W dużej misce rozbij jajka, dodaj do nich cukier. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka z cukrem na dużej mocy miksera, aż będą puszyste i lekkie.
Krok 3:
Następnie dodaj miód, koniak, sodę i wanilinę do jajek. Lepiej, jeśli miód jest płynny. Jeśli jest gęsty, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej. Weź miód naturalny i wysokiej jakości. Wlać porcje przesianej mąki, za każdym razem delikatnie wmieszając ją do ciasta silikonową szpatułką. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Następnie dodaj garść prażonych orzechów. Wymieszać.
Krok 4:
Gotowe ciasto wlać do formy do pieczenia (Moja ma średnicę 20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Odstaw na kilka godzin. Najlepiej w lodówce zawiniętej w torebkę lub folię spożywczą. W przeciwnym razie trudno będzie go pokroić na ciasta ze względu na jego miękkość. Pokrój leżący biszkopt na 4 ciasta i nasącz syropem cukrowym (woda + cukier).
Krok 5:
Przygotuj krem. Do kremu weź miękkie masło i ubij je gotowanym skondensowanym mlekiem. Weź olej najwyższej jakości, naturalny, zgodny z GOST. Wyjmij go wcześniej, aby zmiękł. Mleko skondensowane wybierz również najlepsze, od zaufanego producenta. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Możesz samodzielnie ugotować mleko skondensowane w domu.
Krok 6:
Złóż ciasto. Posmaruj każde ciasto biszkoptowe śmietaną i posyp prażonymi orzechami.
Krok 7:
Posmaruj gotowe ciasto resztkami kremu ze skondensowanym mlekiem cienką warstwą. Następnie włóż do lodówki, aby ciasto było namoczone, a krem zestalił się. Na tym etapie możesz po prostu posypać ciasto na wierzchu i bokach mielonymi orzechami lub kruszonką biszkoptową. I możesz ozdobić go bardziej interesująco.
Krok 8:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wyłóż ciasto po bokach. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 9:
Osobno rozpuść czekoladę ze śmietaną i ostudź do temperatury pokojowej. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Weź dowolną czekoladę, wystarczy zarówno mleczna, jak i ciemna, wybierz do smaku. Jeśli masa jest gęsta, dodaj trochę więcej śmietany.
Krok 10:
Polej wierzch ciasta czekoladą i użyj łyżki, aby zrobić ładne smugi. Udekoruj wierzch ciasta czekoladkami i ciasteczkami (lub innymi ulubionymi smakołykami). Włóż go do lodówki, aby całe to piękno zastygło. Miłego picia herbaty!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g