mokre ciasto bez jajek

Łatwe do zrobienia ciasto na domowe przyjęcie herbaciane. Mokre ciasto można uzupełnić według własnego gustu, na przykład dekorując wierzch posiekanymi prażonymi miękkimi orzechami lub kakao, płatkami kokosowymi, polewą czekoladową. Układając ciasto, możesz dodać niewielką ilość skórki z cytryny, ta technika przyniesie specjalną nutę świeżości i doda jasnego akcentu smakowego.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 73 % 37 g
249 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania" mokrego & quot; ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wcześniej naczynie do pieczenia (najlepiej dzieloną formę, której spód wyłożony jest pergaminem) i włącz piekarnik. W misce połącz odparowane mleko i stopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj, wlej ciepły (!) kefir.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj, dodaj przesianą mąkę połączoną z sodą oczyszczoną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto, gęste jak śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż do naczynia do pieczenia. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno wyrosnąć, zrumienić się i po naciśnięciu lekko sprężynować w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto należy wyjąć, ostudzić. Wskazane jest pozostawienie go pod ręcznikiem do następnego dnia, & quot;dojrzewać.& quot; pokrój ciasto na 2, a najlepiej 3 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz cukier i wodę do impregnacji w kadzi, zagotuj. Najpierw obficie namocz jedno ciasto schłodzonym syropem. Zwróć szczególną uwagę na krawędzie, są one najgęstsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj namoczone ciasto śmietaną (aby je przygotować, połącz cukier i śmietanę na śmietanę, ubij), a następnie namocz następne ciasto, połóż na wierzchu i przykryj również kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do lodówki na noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj gotowe ciasto według własnego gustu.

ciasto nazywa się "mokre", ponieważ jest obficie nasączone syropem cukrowym i bardzo soczyste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy