Julienne z kurczakiem i pieczarkami w tartaletkach

Oryginalna porcja dobrze znanego wszystkim dania! Ta julienne w tartaletkach z grzybami i kurczakiem ze śmietaną jest przygotowywana szybko i prosto. Możesz podać go na dowolnym świątecznym stole lub na romantyczną kolację. Danie dobrze komponuje się z wytrawnym lub półwytrawnym białym winem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 8-14 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 21 % 7 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować julienne z kurczakiem? Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w półpierścienie i lekko usmażyć na patelni z olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj kurczaka do cebuli i smaż przez 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czyste pieczarki, które nie są grubo posiekane, do cebuli i kurczaka. Kontynuuj smażenie mięsa i grzybów przez kolejne 5-7 minut. Sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażonych potraw dodaj śmietanę, drobno posiekany koperek i twardy ser, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez minutę i zdejmij z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż przygotowaną masę w gotowych tartaletach. Posyp miękkim serem na wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na piętnaście minut. Wybierz dokładny czas pieczenia i temperaturę, koncentrując się na własnym piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowaną julienne z kurczakiem w tartaletkach na ciepło lub na ciepło.

tartaletki do tego przepisu są łatwiejsze do zakupu. Ale możesz sam gotować według dowolnego z przepisów w tej kategorii: tartaletki z nadzieniem .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy