skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Przesiej mąkę pszenną w wymaganej objętości do dużej miski. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Następnie wprowadź dwa rodzaje cukru do miski - biały i brązowy (jeśli używasz tylko białego, powinieneś zwiększyć jego ilość wskazaną w przepisie na brązowy). Dodaj trochę soli i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
3. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej stopione masło do miski z suchymi potrawami i wymieszaj. Dodanie tam ekstraktu waniliowego nie jest konieczne, ale doda smaku gotowym wypiekom. Mieszaj, aż utworzy się wilgotny miękisz.
4. Przygotuj kwadratową formę do ciasta z silikonu spożywczego lub szkła ogniotrwałego o wymiarach około 20 na 20 cm, przykryj folią spożywczą, uformuj boki po bokach.
5. Podziel ciasto na 2 części. Większość (około 2/3 całkowitej objętości ciasta) włożyć do przygotowanej formy foliowej i za pomocą silikonowej szpatułki wygładzić na całym obszarze równą warstwą.
6. Połóż dżem na cieście drugą warstwą. W tym przypadku stosuje się dżem malinowy, ale możesz wybrać dowolny. Najważniejsze, że nie jest bardzo płynny. Dżem jest również równomiernie rozprowadzany na Dolnym cieście.
7. Ostatnią warstwą ułożyć pozostałe ciasto i równomiernie rozprowadzić.
8. Umieść naczynie do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 25-30 minut. Piec ciasto, aż dżem przestanie bulgotać, a wierzch ciasta będzie złoty.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i trochę ostudź. Następnie możesz pokroić na porcje i podać.
nawiasem mówiąc, ciasto na takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Możesz nawet ugotować go w większej objętości! Wtedy zawsze będziesz mieć pod ręką gotowe ciasto do szybkiego przygotowania przysmaku na herbatę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g