Ciasto kruche luzem z dżemem

to najłatwiejszy przepis na kruche ciasto! Sypkie ciasto z dżemem to bardzo proste domowe wypieki na herbatę lub kawę na przyjemne spotkania z rodziną i nie tylko. Przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga udziału żadnych urządzeń gospodarstwa domowego (z wyjątkiem piekarnika). Dżem do takiego ciasta można wykorzystać według własnego uznania.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 80 % 64 g
372 kcal
IG: 2 / 11 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Przesiej mąkę pszenną w wymaganej objętości do dużej miski. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Następnie wprowadź dwa rodzaje cukru do miski - biały i brązowy (jeśli używasz tylko białego, powinieneś zwiększyć jego ilość wskazaną w przepisie na brązowy). Dodaj trochę soli i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

3. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej stopione masło do miski z suchymi potrawami i wymieszaj. Dodanie tam ekstraktu waniliowego nie jest konieczne, ale doda smaku gotowym wypiekom. Mieszaj, aż utworzy się wilgotny miękisz.

4. Przygotuj kwadratową formę do ciasta z silikonu spożywczego lub szkła ogniotrwałego o wymiarach około 20 na 20 cm, przykryj folią spożywczą, uformuj boki po bokach.

5. Podziel ciasto na 2 części. Większość (około 2/3 całkowitej objętości ciasta) włożyć do przygotowanej formy foliowej i za pomocą silikonowej szpatułki wygładzić na całym obszarze równą warstwą.

6. Połóż dżem na cieście drugą warstwą. W tym przypadku stosuje się dżem malinowy, ale możesz wybrać dowolny. Najważniejsze, że nie jest bardzo płynny. Dżem jest również równomiernie rozprowadzany na Dolnym cieście.

7. Ostatnią warstwą ułożyć pozostałe ciasto i równomiernie rozprowadzić.

8. Umieść naczynie do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 25-30 minut. Piec ciasto, aż dżem przestanie bulgotać, a wierzch ciasta będzie złoty.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika i trochę ostudź. Następnie możesz pokroić na porcje i podać.

nawiasem mówiąc, ciasto na takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Możesz nawet ugotować go w większej objętości! Wtedy zawsze będziesz mieć pod ręką gotowe ciasto do szybkiego przygotowania przysmaku na herbatę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy