skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Nowość? Przygotuj składniki. Klasyczny przepis wykorzystywał margarynę, ale można go zastąpić masłem. Wybierz wysokiej jakości, naturalne produkty zgodne z GOST.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. Jak zrobić ciasto? Ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem na puszystą, jasną masę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Dodaj stopioną margarynę lub masło, wymieszaj. Możesz je stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Krok 4:
Dodaj suche składniki: przesianą mąkę, sól,sodę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dobrze wymieszaj produkty, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 5:
Podziel ciasto na 2 części, dodaj kakao do jednej części, wymieszaj. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Nasmaruj formę olejem, wlej do niej ciasto. Włóż go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz 2 ciasta: lekkie i z kakao przez 20-30 minut, skup się na piekarniku. Możesz upiec je osobno lub na jednej blasze do pieczenia, dzieląc je folią.
Krok 6:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Ubij śmietanę z cukrem pudrem, wstaw do lodówki. Lepiej jest wziąć tłustą i gęstą śmietanę, wtedy krem nie spłynie.
Krok 7:
Pokrój gotowe i schłodzone ciasta na kolejne 2 ciasta, otrzymasz 2 jasne i 2 ciemne.
Krok 8:
Złóż ciasto. Odetnij nierówne krawędzie-zostaw je do posypania ciasta. Możesz dodać orzechy, rodzynki lub startą czekoladę do śmietany.
Krok 9:
Posmaruj ciasta kwaśną śmietaną, zmieniając kolory.
Krok 10:
Udekoruj wierzch ciasta bułką tartą. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 11:
Ciasto jest gotowe, smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g