Ciasto Nowość

bardzo prosty, ze zwykłych potraw, niesamowicie pyszny! Ciasto Nowinka znane jest od czasów radzieckich. Jest przygotowywany z niedrogich i niedrogich produktów, nie wymaga specjalnych umiejętności gotowania. Nawet początkujący poradzi sobie z przepisem, ponieważ wszystkie składniki wystarczy wymieszać.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 40 g
334 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Nowość? Przygotuj składniki. Klasyczny przepis wykorzystywał margarynę, ale można go zastąpić masłem. Wybierz wysokiej jakości, naturalne produkty zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. Jak zrobić ciasto? Ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem na puszystą, jasną masę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj stopioną margarynę lub masło, wymieszaj. Możesz je stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suche składniki: przesianą mąkę, sól,sodę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dobrze wymieszaj produkty, aby uzyskać jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 2 części, dodaj kakao do jednej części, wymieszaj. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Nasmaruj formę olejem, wlej do niej ciasto. Włóż go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz 2 ciasta: lekkie i z kakao przez 20-30 minut, skup się na piekarniku. Możesz upiec je osobno lub na jednej blasze do pieczenia, dzieląc je folią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Ubij śmietanę z cukrem pudrem, wstaw do lodówki. Lepiej jest wziąć tłustą i gęstą śmietanę, wtedy krem nie spłynie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój gotowe i schłodzone ciasta na kolejne 2 ciasta, otrzymasz 2 jasne i 2 ciemne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż ciasto. Odetnij nierówne krawędzie-zostaw je do posypania ciasta. Możesz dodać orzechy, rodzynki lub startą czekoladę do śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasta kwaśną śmietaną, zmieniając kolory.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj wierzch ciasta bułką tartą. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest gotowe, smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy