skład / składniki
metoda gotowania
masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Pistacje kroimy na kawałki, jeśli żurawina jest duża, można ją również pokroić na kilka części.
Przenieś olej do pojemnika odpowiedniego do przygotowania ciasta. Wlej na niego ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej brązowy cukier do pojemnika, mieszaj jeszcze raz, aż będzie gładki. Przyszłe ciasto najlepiej wymieszać drewnianą szpatułką lub łyżką.
teraz przesiać mąkę bezpośrednio do pojemnika na pozostałe składniki, ponownie dobrze wymieszać. Kolej na dodanie głównych składników-kawałków żurawiny i pistacji! Jednocześnie możesz uzyskać przyjemność estetyczną, przerywając gotowanie na pół minuty i podziwiając kombinację kolorów.
ponownie wymieszaj wszystko. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Po wymieszaniu ciasta włącz piekarnik do rozgrzania. Wymagana temperatura do pieczenia ciasteczek to 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i pokrój na dwie równe części.
z każdej części ciasta tworzymy kiełbaski o równej szerokości. W tym momencie możesz owinąć całe lub połowę ciasta folią spożywczą i zamrozić do późniejszego użycia. Ale nie zamrażamy, ale kontynuujemy gotowanie. Pokrój kiełbaski na identyczne koła. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i nie kroi się dobrze, należy je umieścić w zamrażarce na dosłownie 5-10 minut. Możesz również rozwałkować ciasto na warstwę i wyciąć koła za pomocą formy lub nawet szklanki.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Układamy puste ciasteczka na papierze, oddalając się od siebie o co najmniej kilka centymetrów. Wkładamy blachę do piekarnika na 10-15 minut. Ciasteczka nie muszą być gotowane do zarumienienia, aby były miękkie.
wyjmij ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g