miękkie kruche ciasteczka

pyszne i niesamowicie piękne ciasteczka! Łatwe do gotowania! Miękkie kruche ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli dodasz do niego czerwoną żurawinę i zielone pistacje, ciasteczka będą bardzo eleganckie. Dlatego można go przygotować na święta. Idealny-noworoczny. Ale możesz też upiec takie ciasteczka, na przykład na urodziny dzieci. Lub włóż ciasteczka do pięknego pudełka i daj je ukochanej osobie. Nawiasem mówiąc, ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce przez miesiąc.
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 38 % 28 g
węglowodany 54 % 40 g
441 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Pistacje kroimy na kawałki, jeśli żurawina jest duża, można ją również pokroić na kilka części.

Przenieś olej do pojemnika odpowiedniego do przygotowania ciasta. Wlej na niego ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej brązowy cukier do pojemnika, mieszaj jeszcze raz, aż będzie gładki. Przyszłe ciasto najlepiej wymieszać drewnianą szpatułką lub łyżką.

teraz przesiać mąkę bezpośrednio do pojemnika na pozostałe składniki, ponownie dobrze wymieszać. Kolej na dodanie głównych składników-kawałków żurawiny i pistacji! Jednocześnie możesz uzyskać przyjemność estetyczną, przerywając gotowanie na pół minuty i podziwiając kombinację kolorów.

ponownie wymieszaj wszystko. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Po wymieszaniu ciasta włącz piekarnik do rozgrzania. Wymagana temperatura do pieczenia ciasteczek to 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i pokrój na dwie równe części.

z każdej części ciasta tworzymy kiełbaski o równej szerokości. W tym momencie możesz owinąć całe lub połowę ciasta folią spożywczą i zamrozić do późniejszego użycia. Ale nie zamrażamy, ale kontynuujemy gotowanie. Pokrój kiełbaski na identyczne koła. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i nie kroi się dobrze, należy je umieścić w zamrażarce na dosłownie 5-10 minut. Możesz również rozwałkować ciasto na warstwę i wyciąć koła za pomocą formy lub nawet szklanki.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Układamy puste ciasteczka na papierze, oddalając się od siebie o co najmniej kilka centymetrów. Wkładamy blachę do piekarnika na 10-15 minut. Ciasteczka nie muszą być gotowane do zarumienienia, aby były miękkie.

wyjmij ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy