skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z mąki żytniej? Przygotuj jedzenie. Weź olej bez zapachu, rafinowany. Sezam i nasiona są potrzebne do posypania, możesz coś wziąć lub w ogóle ich nie używać.
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej oba rodzaje mąki. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź kolejną miskę i wlej do niej dwie łyżki mąki pszennej. Weź je z całości. Dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj suche składniki. Wlej do nich połowę normy ciepłej wody. Dobrze wymieszaj ciasto, aby rozbić wszystkie grudki. Ważne jest, aby używać ciepłej wody o temperaturze około 38 stopni. Cieplejsza woda zabije żywe organizmy, którymi są drożdże.
Krok 4:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Lepiej jest usunąć miskę w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. Wkładam do piekarnika (nie działa). Po odpowiednim czasie Opara powinna "ożyć" — iść bąbelkami i puchnąć "czapką". Oznacza to, że drożdże są aktywne i zaczęły działać. Jeśli tak się nie stanie, musisz je zmienić.
Krok 5:
Dodaj sól do mąki, wymieszaj, wlej pozostałą wodę, olej roślinny i ciasto. Zagnieść ciasto. Użyłem miksera, ale możesz to zrobić rękami. Tak jak na końcu. Ciasto okazało się posłuszne, jednorodne i nie lepkie.
Krok 6:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem, folią lub pokrywką. I umieść go w ciepłym miejscu na godzinę w celu sprawdzenia. Ponownie włożyłem miskę do piekarnika.
Krok 7:
Po godzinie ciasto powinno podwoić się.
Krok 8:
Podziel go na równe części. Mam 8 kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę. Aby to zrobić, ściśnij krawędzie do środka, jakby zbierając węzeł, a następnie odwróć obrabiany przedmiot i przetocz go na desce, aby go zaokrąglić.
Krok 9:
Ułóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem. Weź żółtko jaja kurzego i lekko ubij widelcem. Posmaruj każdą bułkę za pomocą pędzla do gotowania. W razie potrzeby posyp je na wierzchu. Użyłem mieszanki białego i czarnego sezamu i nasion słonecznika. Dodatkowo zrobiłem również nacięcia na każdej bułce ostrym nożem.
Krok 10:
Włącz piekarnik na 50°C i włóż do niego blachę do pieczenia z bułkami na 20 minut. Przyspieszy to czas proofingu. Następnie, bez wyjmowania blachy do pieczenia, zwiększ temperaturę do 180°C i piecz bułki przez 25-30 minut, w zależności od funkcji piekarnika. Powinny być dobrze zrumienione.
Krok 11:
Gotowe bułki schłodź trochę i podawaj. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
pyszne bułeczki! Miękkie w środku, z aromatyczną skórką na wierzchu. Są bardzo smaczne na ciepło z masłem. Zjadłem je, lekko podgrzewając w kuchence mikrofalowej. Trochę brakowało mi soli, możesz zwiększyć jej ilość do jednej łyżeczki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g