bułki z mąki żytniej

bujne, pachnące, pyszne, ze zwykłych produktów! Bułeczki z mąki żytniej to prosty i łatwy do przygotowania przepis. Przygotowywane są z mieszanki mąki, w tym mąki pszennej, i mogą zastąpić chleb. Będą dobre zarówno na śniadanie, z masłem, jak i na lunch, na pierwsze danie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 69 % 38 g
269 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z mąki żytniej? Przygotuj jedzenie. Weź olej bez zapachu, rafinowany. Sezam i nasiona są potrzebne do posypania, możesz coś wziąć lub w ogóle ich nie używać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę i przesiej do niej oba rodzaje mąki. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź kolejną miskę i wlej do niej dwie łyżki mąki pszennej. Weź je z całości. Dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj suche składniki. Wlej do nich połowę normy ciepłej wody. Dobrze wymieszaj ciasto, aby rozbić wszystkie grudki. Ważne jest, aby używać ciepłej wody o temperaturze około 38 stopni. Cieplejsza woda zabije żywe organizmy, którymi są drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Lepiej jest usunąć miskę w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. Wkładam do piekarnika (nie działa). Po odpowiednim czasie Opara powinna "ożyć" — iść bąbelkami i puchnąć "czapką". Oznacza to, że drożdże są aktywne i zaczęły działać. Jeśli tak się nie stanie, musisz je zmienić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do mąki, wymieszaj, wlej pozostałą wodę, olej roślinny i ciasto. Zagnieść ciasto. Użyłem miksera, ale możesz to zrobić rękami. Tak jak na końcu. Ciasto okazało się posłuszne, jednorodne i nie lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem, folią lub pokrywką. I umieść go w ciepłym miejscu na godzinę w celu sprawdzenia. Ponownie włożyłem miskę do piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie ciasto powinno podwoić się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel go na równe części. Mam 8 kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę. Aby to zrobić, ściśnij krawędzie do środka, jakby zbierając węzeł, a następnie odwróć obrabiany przedmiot i przetocz go na desce, aby go zaokrąglić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem. Weź żółtko jaja kurzego i lekko ubij widelcem. Posmaruj każdą bułkę za pomocą pędzla do gotowania. W razie potrzeby posyp je na wierzchu. Użyłem mieszanki białego i czarnego sezamu i nasion słonecznika. Dodatkowo zrobiłem również nacięcia na każdej bułce ostrym nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz piekarnik na 50°C i włóż do niego blachę do pieczenia z bułkami na 20 minut. Przyspieszy to czas proofingu. Następnie, bez wyjmowania blachy do pieczenia, zwiększ temperaturę do 180°C i piecz bułki przez 25-30 minut, w zależności od funkcji piekarnika. Powinny być dobrze zrumienione.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe bułki schłodź trochę i podawaj. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

pyszne bułeczki! Miękkie w środku, z aromatyczną skórką na wierzchu. Są bardzo smaczne na ciepło z masłem. Zjadłem je, lekko podgrzewając w kuchence mikrofalowej. Trochę brakowało mi soli, możesz zwiększyć jej ilość do jednej łyżeczki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy