ciasto zgniłe kikut na kefirze

soczyste ciasto, piękny kształt serwowania! Ciesz się przysmakiem swoich krewnych! Ciasto zgniłego kikuta można przygotować na kefirze. Ten przysmak ozdobi świąteczny stół, goście będą zachwyceni. Jedną z jego charakterystycznych cech jest to, że ciasto nie wymaga długiego czasu na namoczenie. Ciasta są umiarkowanie wilgotne, soczyste. Nie trzeba ich dodatkowo impregnować.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 76 % 47 g
292 kcal
IG: 10 / 2 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Rozbij jaja kurze do miski. Tutaj wlej cukier. Ubijaj, aż masa stanie się biała i zwiększy objętość.

2. A teraz wlej kefir do tej masy, dodaj sodę oczyszczoną i dżem. Mieszać. Jeśli dżem nie ma jednorodnej konsystencji, należy go najpierw zmielić za pomocą blendera.

3. Czekamy chwilę, aż masa przestanie się pienić. Następnie wlej do niego przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto przypomina gęstą śmietanę.

4. Wszystkie suszone owoce: suszone śliwki, suszone morele, rodzynki układamy w misce, zalewamy wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę, osusz suszone owoce na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj suszone morele i suszone śliwki.

5. Włóż suszone owoce do ciasta, wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wlej do niego jedną trzecią ciasta. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

6. Piec ciasto przez 20 minut. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa ciasta. Ostudzić na ruszcie. Przycinamy ciasta, odcinając od nich czapki. Te same czapki są kruszone na okruchy.

7. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier. Delikatnie ubij na niskich obrotach miksera. Śmietana musi być tłusta.

8. Posmaruj ciasta kremem. Pokrywamy również powierzchnię ciasta. Łączymy okruchy z pozostałym kremem, tworzymy podobieństwo pnia.

9. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie posmaruj boki pnia. Za pomocą szpikulca wykonujemy dekoracyjne płaskorzeźby.

10. Na powierzchni wykonujemy również pozory cięcia za pomocą tej samej rozpuszczonej czekolady. Na dole możesz trochę posypać okruchami, jakby stylizując ciasto na pień.

11. Wysyłamy smakołyk do lodówki na kilka godzin. Wystarczy 2-3 godziny, nie więcej.

miłej degustacji! Poczęstuj się z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal / 100g

Podobne przepisy