skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jaja kurze do miski. Tutaj wlej cukier. Ubijaj, aż masa stanie się biała i zwiększy objętość.
2. A teraz wlej kefir do tej masy, dodaj sodę oczyszczoną i dżem. Mieszać. Jeśli dżem nie ma jednorodnej konsystencji, należy go najpierw zmielić za pomocą blendera.
3. Czekamy chwilę, aż masa przestanie się pienić. Następnie wlej do niego przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto przypomina gęstą śmietanę.
4. Wszystkie suszone owoce: suszone śliwki, suszone morele, rodzynki układamy w misce, zalewamy wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę, osusz suszone owoce na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj suszone morele i suszone śliwki.
5. Włóż suszone owoce do ciasta, wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wlej do niego jedną trzecią ciasta. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
6. Piec ciasto przez 20 minut. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa ciasta. Ostudzić na ruszcie. Przycinamy ciasta, odcinając od nich czapki. Te same czapki są kruszone na okruchy.
7. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier. Delikatnie ubij na niskich obrotach miksera. Śmietana musi być tłusta.
8. Posmaruj ciasta kremem. Pokrywamy również powierzchnię ciasta. Łączymy okruchy z pozostałym kremem, tworzymy podobieństwo pnia.
9. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie posmaruj boki pnia. Za pomocą szpikulca wykonujemy dekoracyjne płaskorzeźby.
10. Na powierzchni wykonujemy również pozory cięcia za pomocą tej samej rozpuszczonej czekolady. Na dole możesz trochę posypać okruchami, jakby stylizując ciasto na pień.
11. Wysyłamy smakołyk do lodówki na kilka godzin. Wystarczy 2-3 godziny, nie więcej.
miłej degustacji! Poczęstuj się z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal / 100g