osetyjskie ciasto z serem i ziołami

pyszne i satysfakcjonujące, łatwe do przygotowania, w drodze i na przekąskę! Osetyjskie ciasto z serem i ziołami to świetna opcja na pikantne wypieki. Jest podobny do serwowania pierwszych dań na lunch, może zastąpić chleb. Wygodnie jest też zabrać go ze sobą do pracy i szkoły.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 48 % 24 g
269 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto osetyjskie z serem i ziołami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Możesz użyć dowolnej zieleni. Biorę zieloną cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, podgrzej mleko i dodaj do niego suche drożdże, cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, więc kieruj się konsystencją ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto jest miękkie, elastyczne i prawie nie przykleja się do dłoni. Aby nie zatkać ciasta nadmiarem mąki, pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto rękami. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować nadzienie, zetrzyj dwa rodzaje sera na grubej tarce. Dodaj posiekane warzywa do sera. Do smaku dodaj sól i wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg i ułóż nadzienie bez sięgania po brzegi. Mam dużo nadzienia. Smakuje nam lepiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz krawędzie ciasta na środku i dobrze ściśnij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć tortillę szwem w dół i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 30-35 cm. Na środku tortilli zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Włóż tortillę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast posmaruj gorącym masłem. Od razu możesz się poczęstować. Smacznego!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy