skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto osetyjskie z serem i ziołami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Możesz użyć dowolnej zieleni. Biorę zieloną cebulę.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, podgrzej mleko i dodaj do niego suche drożdże, cukier i sól.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, więc kieruj się konsystencją ciasta.
Krok 4:
Gotowe ciasto jest miękkie, elastyczne i prawie nie przykleja się do dłoni. Aby nie zatkać ciasta nadmiarem mąki, pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto rękami. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.
Krok 5:
Aby przygotować nadzienie, zetrzyj dwa rodzaje sera na grubej tarce. Dodaj posiekane warzywa do sera. Do smaku dodaj sól i wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto w okrąg i ułóż nadzienie bez sięgania po brzegi. Mam dużo nadzienia. Smakuje nam lepiej.
Krok 7:
Zbierz krawędzie ciasta na środku i dobrze ściśnij.
Krok 8:
Odwróć tortillę szwem w dół i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 30-35 cm. Na środku tortilli zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Włóż tortillę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 9:
Ciasto stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast posmaruj gorącym masłem. Od razu możesz się poczęstować. Smacznego!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g