skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić samsę z ziemniakami z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Woda powinna być zimna, możesz nawet umieścić ją na chwilę w zamrażarce. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych. Weź mąkę najwyższej jakości. Lepiej nadaje się do ciasta francuskiego pod względem zawartości glutenu.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiego, wygodnego do wyrabiania ciasta pojemnika. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Dodaj sól, ocet, zimną wodę, wymieszaj.
Krok 5:
W mące zrób wgłębienie, wlej mieszankę płynnych składników.
Krok 6:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 7:
Następnie zagnieść ciasto rękami. Jeśli ciasto jest nadal dość lepkie, dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być strome, ale niezbyt ciasne. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 8:
Podziel ciasto na 2 równe części. Na posypanym mąką stole rozwałkuj jedną część ciasta na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 9:
Posmaruj warstwę ciasta równomiernie zmiękczonym masłem, lekko nie sięgając po brzegi.
Krok 10:
Rozwałkuj drugą część ciasta podobnie jak pierwszą. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto na natłuszczoną warstwę.
Krok 11:
W razie potrzeby dokręć krawędzie ciasta, aby druga warstwa całkowicie zakryła pierwszą. Posmaruj ciasto pozostałym olejem.
Krok 12:
Zwiń warstwy ciasta w ciasną bułkę.
Krok 13:
Zawiń rolkę w ciasny" ślimak & quot;. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 14:
Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie. Do nadzienia można dodać dowolne przyprawy i przyprawy. Wziąłem posiekaną kolendrę, która nada nadzieniu szczególny smak i aromat.
Krok 15:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 16:
Wstępnie umyte ziemniaki obrać, również pokroić w bardzo drobną kostkę. Należy pamiętać, że czas gotowania samsy będzie zależał od wielkości krojenia warzyw. Im drobniej pokrojone nadzienie, tym mniej czasu zajmie pieczenie.
Krok 17:
W wygodnej misce połącz pokrojone ziemniaki i cebulę. Sól, dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj.
Krok 18:
Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości co najmniej 0,5 cm.
Krok 19:
Ponownie zwiń ciasto w bułkę.
Krok 20:
Pokrój bułkę na małe kawałki, w zależności od pożądanego rozmiaru samsy. Ponownie włóż pokrojone ciasto do lodówki i wyjmij kawałki jeden po drugim.
Krok 21:
Połóż każdą część ciasta na beczce, to znaczy, aby warstwy ciasta były równoległe do powierzchni stołu. Rozwałkuj kawałek ciasta na okrągłą tortillę.
Krok 22:
Połóż nadzienie na środku.
Krok 23:
Połącz krawędzie ciasta, nadając wypiekom tradycyjny trójkątny kształt. Dobrze uszczypnij. Podobnie uformuj samsę z reszty ciasta.
Krok 24:
W małej misce ubij jajko.
Krok 25:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż samsę na nim szwem w dół. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.
Krok 26:
Posyp sezamem.
Krok 27:
Piecz samsę w piekarniku nagrzanym do 190-200°C przez 40-45 minut. Jeśli pieczenie zaczęło się przedwcześnie rumienić, przykryj blachę do pieczenia folią.
Krok 28:
Podawaj samsę z ziemniakami na gorąco. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g