Samsa z ziemniakami z ciasta francuskiego

Oryginalny, pyszny, ze zwykłych produktów! Samsa z ziemniakami z ciasta francuskiego według tego przepisu jest przygotowywana z szybkiego domowego ciasta. Nadzienie ziemniaczane sprawia, że Samsa jest obfita i bardzo smaczna. Takie wypieki doskonale urozmaicają twoje zwykłe menu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 65 % 24 g
181 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić samsę z ziemniakami z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Woda powinna być zimna, możesz nawet umieścić ją na chwilę w zamrażarce. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych. Weź mąkę najwyższej jakości. Lepiej nadaje się do ciasta francuskiego pod względem zawartości glutenu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiego, wygodnego do wyrabiania ciasta pojemnika. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, ocet, zimną wodę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mące zrób wgłębienie, wlej mieszankę płynnych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zagnieść ciasto rękami. Jeśli ciasto jest nadal dość lepkie, dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być strome, ale niezbyt ciasne. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 2 równe części. Na posypanym mąką stole rozwałkuj jedną część ciasta na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj warstwę ciasta równomiernie zmiękczonym masłem, lekko nie sięgając po brzegi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj drugą część ciasta podobnie jak pierwszą. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto na natłuszczoną warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby dokręć krawędzie ciasta, aby druga warstwa całkowicie zakryła pierwszą. Posmaruj ciasto pozostałym olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń warstwy ciasta w ciasną bułkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń rolkę w ciasny" ślimak & quot;. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie. Do nadzienia można dodać dowolne przyprawy i przyprawy. Wziąłem posiekaną kolendrę, która nada nadzieniu szczególny smak i aromat.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wstępnie umyte ziemniaki obrać, również pokroić w bardzo drobną kostkę. Należy pamiętać, że czas gotowania samsy będzie zależał od wielkości krojenia warzyw. Im drobniej pokrojone nadzienie, tym mniej czasu zajmie pieczenie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W wygodnej misce połącz pokrojone ziemniaki i cebulę. Sól, dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości co najmniej 0,5 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ponownie zwiń ciasto w bułkę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój bułkę na małe kawałki, w zależności od pożądanego rozmiaru samsy. Ponownie włóż pokrojone ciasto do lodówki i wyjmij kawałki jeden po drugim.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż każdą część ciasta na beczce, to znaczy, aby warstwy ciasta były równoległe do powierzchni stołu. Rozwałkuj kawałek ciasta na okrągłą tortillę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połóż nadzienie na środku.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Połącz krawędzie ciasta, nadając wypiekom tradycyjny trójkątny kształt. Dobrze uszczypnij. Podobnie uformuj samsę z reszty ciasta.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    W małej misce ubij jajko.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż samsę na nim szwem w dół. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posyp sezamem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Piecz samsę w piekarniku nagrzanym do 190-200°C przez 40-45 minut. Jeśli pieczenie zaczęło się przedwcześnie rumienić, przykryj blachę do pieczenia folią.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Podawaj samsę z ziemniakami na gorąco. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy