skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże mielone w sosie śmietanowym? Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Mięso przekręć go przez maszynkę do mięsa, idź też z cebulą i czosnkiem. Jeśli masz gotowe mięso mielone, wszystko jest jeszcze łatwiejsze, a następnie obierz cebulę i drobno posiekaj, obierz również czosnek i przepuść przez czosnek. Wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz,dodaj jajka i keczup lub sos pomidorowy. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 3:
Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty, wlej go do rondla, zalej wodą i gotuj do połowy - to około 7-10 minut po ugotowaniu. Wrzuć ryż do durszlaka i ostudź, a następnie wyślij go do mięsa mielonego, wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Blachę do pieczenia lub cokolwiek masz do pieczenia, posmaruj mieszanką masła i śmietany.
Krok 5:
Uformuj kulki tego samego rozmiaru z mielonego mięsa i ułóż na blasze do pieczenia.
Krok 6:
Do sosu wymieszaj śmietanę, 3-4 łyżki majonezu i taką samą ilość keczupu, jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj wodę lub bulion. Wlać jeże do powstałego sosu, aby pokryły się na 2/3 powierzchni.
Krok 7:
Piecz nasze danie w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach, aż powstanie skorupa i będzie całkowicie ugotowane.
Krok 8:
Podawaj na stole z ryżem lub ziemniakami, możesz z makaronem lub jakąś owsianką. Sałatka warzywna będzie również dobrze połączona z tymi jeż. Smacznego!
cieszę się, że kiedyś to znalazłem przepis, który mówi, jak zrobić jeże z mielonego mięsa w sosie śmietanowym. Nie wiem, kto jak, ale mój dom na obiad wymaga tego, co jest smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. I nie mogę nic zrobić: kto się uczy, kto pracuje, ktoś ma trening lub szkołę muzyczną, nerwy w pracy ... i nie pozostaje mi nic innego, jak przygotować ten najsmaczniejszy i najbardziej satysfakcjonujący posiłek. Dzieci zużywają tyle energii, że trudno mi uwierzyć, że mogą wyzdrowieć z dodatkowej łyżki tłuczonych ziemniaków lub jeży w sosie śmietanowym. Nawiasem mówiąc, to oni pomagają mi w trudnych chwilach rozpaczy przy kuchence, kiedy nie ma siły na gotowanie po pracy, ale nadal chcę. Gotuj i Ty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g