jeże mielone w sosie

pyszne i satysfakcjonujące! Na pewno pokochasz ten przepis! Cudownie delikatne, soczyste jeże pieczone w piekarniku w przepysznym sosie, który nadaje im wyjątkowy smak. Przepis kulinarny jest bardzo prosty i można go zmieniać bez wyrzutów sumienia.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 36 % 14 g
231 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże mielone w sosie śmietanowym? Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso przekręć go przez maszynkę do mięsa, idź też z cebulą i czosnkiem. Jeśli masz gotowe mięso mielone, wszystko jest jeszcze łatwiejsze, a następnie obierz cebulę i drobno posiekaj, obierz również czosnek i przepuść przez czosnek. Wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz,dodaj jajka i keczup lub sos pomidorowy. Jeszcze raz wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty, wlej go do rondla, zalej wodą i gotuj do połowy - to około 7-10 minut po ugotowaniu. Wrzuć ryż do durszlaka i ostudź, a następnie wyślij go do mięsa mielonego, wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Blachę do pieczenia lub cokolwiek masz do pieczenia, posmaruj mieszanką masła i śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj kulki tego samego rozmiaru z mielonego mięsa i ułóż na blasze do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do sosu wymieszaj śmietanę, 3-4 łyżki majonezu i taką samą ilość keczupu, jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj wodę lub bulion. Wlać jeże do powstałego sosu, aby pokryły się na 2/3 powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz nasze danie w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach, aż powstanie skorupa i będzie całkowicie ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na stole z ryżem lub ziemniakami, możesz z makaronem lub jakąś owsianką. Sałatka warzywna będzie również dobrze połączona z tymi jeż. Smacznego!

cieszę się, że kiedyś to znalazłem przepis, który mówi, jak zrobić jeże z mielonego mięsa w sosie śmietanowym. Nie wiem, kto jak, ale mój dom na obiad wymaga tego, co jest smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. I nie mogę nic zrobić: kto się uczy, kto pracuje, ktoś ma trening lub szkołę muzyczną, nerwy w pracy ... i nie pozostaje mi nic innego, jak przygotować ten najsmaczniejszy i najbardziej satysfakcjonujący posiłek. Dzieci zużywają tyle energii, że trudno mi uwierzyć, że mogą wyzdrowieć z dodatkowej łyżki tłuczonych ziemniaków lub jeży w sosie śmietanowym. Nawiasem mówiąc, to oni pomagają mi w trudnych chwilach rozpaczy przy kuchence, kiedy nie ma siły na gotowanie po pracy, ale nadal chcę. Gotuj i Ty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy