skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tekście przepisu pojawiły się pewne nieścisłości. Musiałem więc, w trakcie gotowania, trochę improwizować..
Krok 2:
Mąka + woda
Krok 3:
+ drożdże i cukier
Krok 4:
Krok 5:
W ciepło przez 10 minut
Krok 6:
W międzyczasie wymieszaj wskazane składniki i dodaj do ciasta
Krok 7:
Oto, co się stało
Krok 8:
Włożyłam w ciepło na godzinę, półtorej
Krok 9:
Krok 10:
Krok 11:
Krok 12:
Krok 13:
Krok 14:
Krok 15:
Krok 16:
Na 40 minut w ciepłe miejsce
Krok 17:
Krok 18:
Po 30 minutach pieczenia posmarowane ubitym jajkiem
Krok 19:
Piec bardzo długo. 1 godz.
Krok 20:
Posmarowane miodem i posypane sezamem
Krok 21:
Hala to tradycyjne jedzenie Żydów w święty dzień odpoczynku-Szabat. W przeciwieństwie do okrągłej chałki, która jest zwykle przygotowywana na żydowskie święto Nowego Roku-Rosz a-Szana, zrobimy tkaną chałkę z rodzynkami. Natychmiast dam radę, aby nie rozpraszać się tym później – kiedy uformujesz ciasto z zmieszanymi w nim rodzynkami-upewnij się, że nie wystaje na zewnątrz chałki, w przeciwnym razie rodzynki spalą się w piekarniku i nadadzą goryczy. Więc przede wszystkim przesiej mąkę do dużej filiżanki, zrób małe wgłębienie i wlej tam ciepłą wodę. Dodaj drożdże i cukier, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut i przygotuj mieszankę miodu: do ubij miód z pozostałą wodą, masłem (można stopić), jajkami i solą. Dobrze wymieszaj i dodaj do mieszanki mąki. Zagnieść ciasto, dodając pozostałą mąkę i doprowadzić ciasto do pożądanego stanu, powinno być gładkie, a nie lepkie. Następnie pozostaw do podniesienia. Objętość ciasta powinna się podwoić, zwykle zajmuje to około 1 godziny.
następnie ponownie zagnieść ciasto z ciasto na posypanej mąką powierzchni, po czym ponownie pozostawić na pół godziny. Teraz rozwałkuj ciasto na kwadrat o bokach około 23 cm. Pokrój rolkę na dwie części, zwiń każdą z nich w linę o długości około 60 cm i skręć w spiralę, podczas gdy musisz uformować części spirali razem, aby uzyskać równy okrągły bochenek. Zrób to samo z drugą częścią ciasta. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej dwie bułki, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia, po podwojeniu wielkości bułek (około 40 minut) włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż pojawi się brązowa skorupa. Gotową chałkę można posmarować jajkiem ubitym z cukrem i posypać sezamem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g