chałka z rodzynkami

pyszne, miodowe, żydowskie bułeczki z rodzynkami i sezamem.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 71 % 41 g
289 kcal
IG: 0 / 10 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tekście przepisu pojawiły się pewne nieścisłości. Musiałem więc, w trakcie gotowania, trochę improwizować..

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąka + woda

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    + drożdże i cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ciepło przez 10 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie wymieszaj wskazane składniki i dodaj do ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto, co się stało

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włożyłam w ciepło na godzinę, półtorej

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na 40 minut w ciepłe miejsce

  17. Krok 17:

    Krok 17.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po 30 minutach pieczenia posmarowane ubitym jajkiem

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec bardzo długo. 1 godz.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmarowane miodem i posypane sezamem

  21. Krok 21:

    Krok 21.

Hala to tradycyjne jedzenie Żydów w święty dzień odpoczynku-Szabat. W przeciwieństwie do okrągłej chałki, która jest zwykle przygotowywana na żydowskie święto Nowego Roku-Rosz a-Szana, zrobimy tkaną chałkę z rodzynkami. Natychmiast dam radę, aby nie rozpraszać się tym później – kiedy uformujesz ciasto z zmieszanymi w nim rodzynkami-upewnij się, że nie wystaje na zewnątrz chałki, w przeciwnym razie rodzynki spalą się w piekarniku i nadadzą goryczy. Więc przede wszystkim przesiej mąkę do dużej filiżanki, zrób małe wgłębienie i wlej tam ciepłą wodę. Dodaj drożdże i cukier, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut i przygotuj mieszankę miodu: do ubij miód z pozostałą wodą, masłem (można stopić), jajkami i solą. Dobrze wymieszaj i dodaj do mieszanki mąki. Zagnieść ciasto, dodając pozostałą mąkę i doprowadzić ciasto do pożądanego stanu, powinno być gładkie, a nie lepkie. Następnie pozostaw do podniesienia. Objętość ciasta powinna się podwoić, zwykle zajmuje to około 1 godziny.

następnie ponownie zagnieść ciasto z ciasto na posypanej mąką powierzchni, po czym ponownie pozostawić na pół godziny. Teraz rozwałkuj ciasto na kwadrat o bokach około 23 cm. Pokrój rolkę na dwie części, zwiń każdą z nich w linę o długości około 60 cm i skręć w spiralę, podczas gdy musisz uformować części spirali razem, aby uzyskać równy okrągły bochenek. Zrób to samo z drugą częścią ciasta. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej dwie bułki, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia, po podwojeniu wielkości bułek (około 40 minut) włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż pojawi się brązowa skorupa. Gotową chałkę można posmarować jajkiem ubitym z cukrem i posypać sezamem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy