biszkopt z kwaśną śmietaną

bardzo smaczny i prosty deser na świąteczny stół. Świetna uczta na każdą okazję. Ciasto biszkoptowe z kwaśną śmietaną można upiec na rodzinny obiad lub jako prezent dla przyjaciół i bliskich. Gotowanie wcale nie jest trudne. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 35 g
297 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, przygotuj przestronną miskę ciasta. Rozbij w nim jajka. Następnie zacznij je ubijać na maksymalnych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj cukier. Ubij jajka, aż będą puszyste i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wymieszaj (najlepiej ręcznie i trzepaczką-dokładnie mieszając bez ubijania!) w masę jajeczną mąkę, sodę i kakao. Staraj się delikatnie mieszać, aby ciasto pozostało przewiewne. Od tego będzie zależeć jakość gotowego herbatnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe ciasto będzie puszyste i przewiewne, dość płynne(mniej więcej jak śmietana, patrz zdjęcie). Pamiętaj, ponieważ mąka jest inna, być może jej ilość będzie musiała być regulowana w górę lub w dół. Skoncentruj się na konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto do dzielonego naczynia do pieczenia (18-20 cm) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie włóż do lodówki owiniętej folią na kilka godzin, aby leżała. Tak, a na zimno będzie lepiej cięty. Możesz go pokroić na 3-4 ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu od 30%. Jeśli zawartość tłuszczu wynosi 25%, może być potrzebny zagęszczacz do śmietany. Przy zawartości tłuszczu poniżej 25% krem po prostu się nie rozpadnie i pozostanie płynny. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Namoczyć ciastka biszkoptowe dowolnym syropem i posmarować śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż ciasto i pozwól mu stwardnieć w lodówce przez kilka godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do dekoracji ubij 200 gramów ciężkiej śmietany z cukrem pudrem i posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Wyrównaj powierzchnię. Podgrzej pozostałą śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Za pomocą schłodzonego lukru czekoladowego wykonaj smugi na brzegach ciasta. Udekoruj ciasto cukierkami i smakołykami. Miłego picia herbaty!

biszkopt może być waniliowy lub czekoladowy. Aby zrobić lekki biszkopt, po prostu nie dodawaj do niego kakao. I możesz zrobić dwa rodzaje herbatników i złożyć ciasto, naprzemiennie.
do nadzienia można dodać brzoskwinie w puszkach, ananasy, świeże banany lub truskawki. Będzie również bardzo smaczne, jeśli między warstwami umieścisz trochę suszonych śliwek i orzechów włoskich.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy