skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki waniliowe z kremem? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Wybierz masło najwyższej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, masło powinno całkowicie zmięknąć przed rozpoczęciem gotowania. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią, ale następnie weź go na czubek noża, ponieważ jest bardzo skoncentrowany i gorzki w dużych ilościach.
Krok 2:
Włóż miękkie masło do miski, wlej tam cukier. Zacznij ubijać masło z cukrem mikserem. W tym procesie dodaj cukier waniliowy. Mam go z naturalną wanilią, więc jest czarny. Ubij masło na puszystą, jasną masę, ale nie dłużej niż 3 minuty, ponieważ masło może zacząć się łuszczyć.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, wprowadzaj jajka pojedynczo do masy. Wygodniej jest to zrobić, rozbijając je wcześniej na osobny kubek. Po każdym jajku dobrze wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Ubijaj, aż masa maślano-jajeczna będzie całkowicie gładka.
Krok 5:
Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli. Sól w słodkich wypiekach działa jak wzmacniacz smaku. Mieszaj produkty sypkie. Wlej połowę mąki do miski, dobrze wymieszaj mikserem lub trzepaczką, nie jest to już ważne.
Krok 6:
Wlej mleko, ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj resztę mąki do ciasta i zagniataj na stałe, aż będzie gładka i gładka.
Krok 8:
Weź odpowiednie formy do babeczek. Mogą być silikonowe, żelazne lub pojedyncze z grubego papieru, takiego jak mój. Papierowe wkładki są zwykle umieszczane w foremkach podczas pieczenia babeczek, aby ułatwić ich wyjmowanie. Poza tym jest piękny. Rozłóż ciasto na foremkach, na każdej około łyżki stołowej. Mam 10 sztuk, rozmiar moich foremek to 4,5 cm.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 170°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Umieść babeczki do pieczenia. Czas pieczenia wynosi 20-30 minut, skup się na cechach piekarnika. Moje pieczone przez 25 minut. Babeczki znacznie wzrosną i staną się złote. Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika i ostudź. Zasadniczo są już gotowe do użycia, ale zwyczajowo dekoruje się babeczki wspaniałymi kremowymi czapkami.
Krok 10:
Przygotuj krem do czapek. Jak zrobić krem? Zrobię krem na bazie serka śmietankowego i masła. Masło do przygotowania kremu powinno być najlepszej jakości, zgodne z GOST. Ser jest kremowy, bez żadnych dodatków i w żadnym wypadku nie jest topiony! Dodaj barwnik spożywczy do woli, chciałem dwukolorowego kremu. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby dobrze zmiękło. Ser powinien być również ciepły.
Krok 11:
Włóż miękkie masło do miski, dodaj tam cukier puder. Lepiej jest używać proszku, a nie cukru, ponieważ proszek lepiej się rozpuści i nie będzie wyczuwalny na zębach. Ubij masło z proszkiem mikserem, aż będzie puszyste. I ponownie ubijaj przez 3 minuty, aby zapobiec rozwarstwieniu się oleju.
Krok 12:
Dodaj ser do masła.
Krok 13:
Ubij krem z serem, aż będzie całkowicie gładki. Krem jest gotowy, radzę go trochę schłodzić, wystarczy pół godziny, aby krem trochę się ustabilizował. Ale nie dłużej, w przeciwnym razie trudno będzie z nim pracować.
Krok 14:
Oddziel niewielką część kremu, dodaj do niego barwnik. Mam czerwony żel spożywczy. Mieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
Krok 15:
Weź worek do szprycowania, rozsmaruj kolorowy krem po bokach torby. I umieść biały krem na środku. Przy takiej stylizacji krem po wyciśnięciu będzie leżał w pięknym gradiencie.
Krok 16:
Udekoruj całkowicie schłodzone babeczki kremem za pomocą worka do szprycowania. Mam dyszę & quot; Star & quot;. Istnieje wiele opcji dekoracji, możesz użyć różnych dysz i kolorów kremów.
Krok 17:
Udekoruj kremowe czapki według uznania jagodami i listkami mięty. Podawaj do stołu. Smacznego!
cudowne babeczki! Sama baza jest miękka, delikatna, z lekkim waniliowym aromatem. Krem jest kremowy, ale nie tłusty, z charakterystyczną nutą sera. Bardzo smaczne!
krem możesz ugotować absolutnie wszystko-białko, krem, mleko skondensowane, ganache czekoladowy. Najważniejsze jest to, że jest gruby i dobrze zachowuje swój kształt.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g