skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z nadzieniem cytrynowym? Na początek zagnieść ciasto. Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Masło powinno być zimne z lodówki. Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i za pomocą drobnej tarki usunąć z niej skórkę, nie wpływając na białą część, w przeciwnym razie będzie gorzka.
Krok 2:
W mące na grubej tarce zetrzyj zimne masło. Szybko posiekaj nożem lub wbij ręce w okruchy.
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej do ciasta. Ubij jedno jajko.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto powinno być miękkie, lekko przylegające do dłoni. Przenieś ciasto do formy (nie musisz niczego smarować). Rozłóż ręce na dole, tworząc boki. Wyślij formę z podstawą do lodówki na 15 minut. Następnie połóż pergamin na podstawie, wlej ładunek, na przykład groszek lub fasolę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 10-15 minut. Usuń ładunek i piecz przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Podczas pieczenia kosza z piaskiem (sprawdź, czy się nie przypali, koncentrując się na piekarniku), przygotuj nadzienie. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Cytryny również umyć i poparzyć wrzącą wodą. Jaja kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 6:
Zetrzyj drobno skórkę z cytryn, nie dotykając białej części.
Krok 7:
W pojemniku połącz cukier i skórkę z cytryny. Pozostaw na 15 minut.
Krok 8:
Wyciśnij sok z cytryn(ilość soku wyszła prawie pełna szklanka).
Krok 9:
Dodaj mąkę do mieszanki cukru i skórki, wymieszaj. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
Krok 10:
Ubij jajka, ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie.
Krok 11:
Odstaw nadzienie cytrynowo-jajeczne na 15 minut, aby cukier się rozpuścił.
Krok 12:
Wlej nadzienie cytrynowe do przygotowanej piaskowej bazy. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut. Czasy pieczenia mogą się różnić, ponieważ piekarniki pieczą inaczej dla każdego.
Krok 13:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź, a dopiero potem ostrożnie wyjmij z formy na talerz. Podawaj ciasto cytrynowe z herbatą. Bardzo smaczne!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g