nadziewane bułeczki z ciasta francuskiego

niesamowicie prosty i łatwy do wykonania przepis! Nadziewane bułeczki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na herbatę w ciepłym rodzinnym gronie. Przygotowanie takich bułek jest zarówno proste, jak i szybkie. W końcu do tego służy gotowe ciasto francuskie. Jako nadzienie są tutaj posiekane jabłka z cukrem i cynamonem. Okazuje się, że jest to bardzo proste i smaczne domowe wypieki.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 69 % 40 g
302 kcal
IG: 10 / 40 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Gotowe ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby stało się miękkie.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

3. Przygotuj nadzienie do bułek francuskich . Aby to zrobić, umyj dojrzałe jabłka pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie obierz owoce, Wytnij rdzeń i nasiona, a resztę pokrój w małe kostki.

4. W misce wymieszaj cukier i mielony cynamon. Następnie posyp posiekane jabłka tą mieszanką i dobrze wymieszaj. Dodaj trochę mąki, aby wchłonęła sok uwolniony z jabłek, a nadzienie będzie mniej wodniste.

5. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką. Wyjmij ciasto francuskie i rozwałkuj je na dwa cienkie, równe rozmiary i kształt kwadratowego arkusza. Pokrój każdy arkusz na cztery równe części. Połóż wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe na jednej połowie każdej części, rozprowadzając je równomiernie na 1/2 części kawałka ciasta. Przykryj posiekane jabłka przyprawami drugą połową ciasta i przymocuj krawędzie widelcem, mocno dociskając je do krawędzi ciasta. W ten sposób uformuj 4 bułki z jednego arkusza i tyle samo z drugiego.

6. Przygotuj blachę do pieczenia piekarnika. Przykryj go pergaminem do pieczenia.

7. Ułóż uformowane bułki na blasze do pieczenia. Rozpuść kawałek masła i posmaruj nim wierzch bułek.

8. Włóż bułki do nagrzanego piekarnika na 15-18 minut piecz, aż będą apetyczne na złoty kolor.

9. Przygotuj słodki lukier do przykrycia bułek. Aby to zrobić, w misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładką masę.

10. Gdy bułki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i polej przygotowanym słodkim lukrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy