skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotowe ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby stało się miękkie.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
3. Przygotuj nadzienie do bułek francuskich . Aby to zrobić, umyj dojrzałe jabłka pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie obierz owoce, Wytnij rdzeń i nasiona, a resztę pokrój w małe kostki.
4. W misce wymieszaj cukier i mielony cynamon. Następnie posyp posiekane jabłka tą mieszanką i dobrze wymieszaj. Dodaj trochę mąki, aby wchłonęła sok uwolniony z jabłek, a nadzienie będzie mniej wodniste.
5. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką. Wyjmij ciasto francuskie i rozwałkuj je na dwa cienkie, równe rozmiary i kształt kwadratowego arkusza. Pokrój każdy arkusz na cztery równe części. Połóż wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe na jednej połowie każdej części, rozprowadzając je równomiernie na 1/2 części kawałka ciasta. Przykryj posiekane jabłka przyprawami drugą połową ciasta i przymocuj krawędzie widelcem, mocno dociskając je do krawędzi ciasta. W ten sposób uformuj 4 bułki z jednego arkusza i tyle samo z drugiego.
6. Przygotuj blachę do pieczenia piekarnika. Przykryj go pergaminem do pieczenia.
7. Ułóż uformowane bułki na blasze do pieczenia. Rozpuść kawałek masła i posmaruj nim wierzch bułek.
8. Włóż bułki do nagrzanego piekarnika na 15-18 minut piecz, aż będą apetyczne na złoty kolor.
9. Przygotuj słodki lukier do przykrycia bułek. Aby to zrobić, w misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładką masę.
10. Gdy bułki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i polej przygotowanym słodkim lukrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g

