skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaka akordeonowego z boczkiem? Weź ziemniaki, peklowany boczek, pomidor, majonez, olej.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki i osusz ręcznikiem papierowym. Nie wykonuj cięć poprzecznych do końca. Pokrój boczek w cienkie paski, usuń skórę, pokrój w poprzek kwadratów.
Krok 3:
Weź kilka plasterków pomidora.
Krok 4:
Nadziewaj ziemniaki na kawałki boczkiem i odrobiną pomidora - dla urody. Posmaruj majonezem. Umieść w wysmarowanym naczyniu do pieczenia.
Krok 5:
Piecz przez około godzinę w gorącym piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Krok 6:
Podawaj na gorąco.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g