ziemniaki akordeon z boczkiem

piękne i proste danie, gotowanie nie jest trudne, niedrogie. Ziemniaki akordeon z boczkiem można przygotować jako codzienne danie, ale można je również podać na świątecznym stole. Zwłaszcza jeśli możesz podać go natychmiast z piekarnika-zrumieniony i pachnący. Podawaj takie ziemniaki dobrze z marynatami i marynatami, a także pikantnymi sosami, sałatkami ze świeżych warzyw i ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 65 % 15 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaka akordeonowego z boczkiem? Weź ziemniaki, peklowany boczek, pomidor, majonez, olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki i osusz ręcznikiem papierowym. Nie wykonuj cięć poprzecznych do końca. Pokrój boczek w cienkie paski, usuń skórę, pokrój w poprzek kwadratów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź kilka plasterków pomidora.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadziewaj ziemniaki na kawałki boczkiem i odrobiną pomidora - dla urody. Posmaruj majonezem. Umieść w wysmarowanym naczyniu do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz przez około godzinę w gorącym piekarniku o temperaturze 200 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na gorąco.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g

Podobne przepisy