włoskie ciasto crostata

pyszne ciasto kruche ze słodkim nadzieniem! Włoska crostata jest gotowana w piekarniku. Aby przygotować takie ciasto, potrzebujesz masła lub margaryny. Ciasto jest bardzo wygodne do wyrabiania w blenderze. Do bazy dodawane są tylko żółtka, a białka można stosować do innych potraw. Do pieczenia potrzebujesz okrągłej formy z bokami. Ponieważ w cieście jest masło, nie można smarować formy. Do nadzienia musisz wziąć gęsty dżem lub dżem. Do stołu ciasto można podawać z gorącą kawą, herbatą lub roztopionym mlekiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 73 % 57 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Jak upiec ciasto włoska crostata? Przygotuj wszystkie produkty. Przesiej mąkę pszenną, oddziel żółtka od białek. Naczynie do pieczenia crostata powinno być suche i czyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Wyjmij masło z lodówki, pokrój na kawałki i włóż do blendera. Dodaj sól i mąkę pszenną, wymieszaj produkty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Wlej granulowany cukier do masy głównej. Zmiel masę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Następnie dodaj żółtka, najpierw wymieszaj ciasto w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Następnie przenieś maślaną masę na posypaną mąką deskę. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Włącz piekarnik, rozgrzej go do temperatury 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Z ciasta uszczypnij kawałek do dekoracji. Zwiń główną część w warstwę, umieść w formie i wykonaj boki. Aby ciasto było łatwe do usunięcia, zaleca się umieszczenie pasków pergaminu w formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Widelcem nakłuj ciasto, a następnie rozprowadź równomierną warstwę dżemu jabłkowego. W przypadku takich ciast wskazane jest użycie gęstego dżemu, dżemu lub dżemu. Jeśli dostępny jest dżem o płynnej konsystencji, dodaj do niego skrobię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienkie, podłużne ciasto. Użyj specjalnego noża, aby wykonać paski o szerokości około 5 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Ułóż paski na nadzieniu, tworząc wzór. Włóż ciasto do piekarnika, piecze się około 20-25 minut na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Ostudzić ciasto, ostrożnie wyjąć z formy i położyć na talerzu. Pokrój crostatę ostrym nożem na kawałki i podawaj. Smacznego!

bardzo smaczne ciasto kruche ze słodkim nadzieniem, idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane. Ciasto jest kruche, słodkie i doskonale współgra z dżemem owocowym lub jagodowym. Takie ciasto można umieścić na świątecznym stole.

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy