skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Jak upiec ciasto włoska crostata? Przygotuj wszystkie produkty. Przesiej mąkę pszenną, oddziel żółtka od białek. Naczynie do pieczenia crostata powinno być suche i czyste.
Krok 2:
2. Wyjmij masło z lodówki, pokrój na kawałki i włóż do blendera. Dodaj sól i mąkę pszenną, wymieszaj produkty.
Krok 3:
3. Wlej granulowany cukier do masy głównej. Zmiel masę, aż będzie gładka.
Krok 4:
4. Następnie dodaj żółtka, najpierw wymieszaj ciasto w blenderze.
Krok 5:
5. Następnie przenieś maślaną masę na posypaną mąką deskę. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Włącz piekarnik, rozgrzej go do temperatury 180 stopni.
Krok 6:
6. Z ciasta uszczypnij kawałek do dekoracji. Zwiń główną część w warstwę, umieść w formie i wykonaj boki. Aby ciasto było łatwe do usunięcia, zaleca się umieszczenie pasków pergaminu w formie.
Krok 7:
7. Widelcem nakłuj ciasto, a następnie rozprowadź równomierną warstwę dżemu jabłkowego. W przypadku takich ciast wskazane jest użycie gęstego dżemu, dżemu lub dżemu. Jeśli dostępny jest dżem o płynnej konsystencji, dodaj do niego skrobię.
Krok 8:
8. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienkie, podłużne ciasto. Użyj specjalnego noża, aby wykonać paski o szerokości około 5 mm.
Krok 9:
9. Ułóż paski na nadzieniu, tworząc wzór. Włóż ciasto do piekarnika, piecze się około 20-25 minut na złoty kolor.
Krok 10:
10. Ostudzić ciasto, ostrożnie wyjąć z formy i położyć na talerzu. Pokrój crostatę ostrym nożem na kawałki i podawaj. Smacznego!
bardzo smaczne ciasto kruche ze słodkim nadzieniem, idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane. Ciasto jest kruche, słodkie i doskonale współgra z dżemem owocowym lub jagodowym. Takie ciasto można umieścić na świątecznym stole.
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g