ciasto kolibra autorstwa Jamiego Olivera i Andy ' ego szefa kuchni

słynne soczyste i bardzo aromatyczne ciasto! I na wakacje i dla siebie! To ciasto bezlitośnie chwyta umysły i żołądki każdego, kto je upiekł lub spróbował (lub jedno i drugie). Ciasta pachną ananasem i bananami i są bezpośrednio wypełnione owocowymi nutami tropikalnymi. Cóż, krem... ser śmietankowy od dawna zajmuje pozycję lidera, to nie jest tajemnica. Chociaż do tego ciasta doskonale nadaje się śmietana na gęstej śmietanie. Okazuje się nie gorszy, ale trochę bardziej ekonomiczny.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 57 % 28 g
282 kcal
IG: 7 / 4 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Pokrój ananasa na kawałki, zetrzyj połowę banana na puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do jednej miski wsyp mąkę, cukier i sodę cynamonową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj suchą mieszankę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta-jajka, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i owoce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj płynne (mokre) składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Partiami dodając suche do płynnych, połącz składniki ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż będzie gładkie - i ciasto będzie gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na dwie małe formy do pieczenia i upiecz dwa ciasta (180 stopni, 25-35 minut). Ostudzić je, przyciąć wierzchołki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić krem, przenieś śmietanę i ser do naczynia do ubijania i zacznij ubijać. Gdy masa lekko się wzmocni, a ser się rozproszy, dodaj proszek i dalej ubijaj. Otrzymasz lekki, utrzymujący kształt krem. Trzymaj go trochę w lodówce przed użyciem - w ten sposób łatwiej będzie z nim pracować. Nałóż krem na dolne ciasto równą warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż górne ciasto i wyłóż ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nałóż krem na wierzch i boki ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyrównaj boki i górę szpachelką lub szpatułką. Możesz zrobić plamy, wziąć teksturowaną szpatułkę lub pociągnąć łyżką, uzyskuje się bardzo ciekawy efekt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z resztek kremu zrób paletę, oddzielając je i malując każdy z nich innym kolorem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwrotną stroną łyżki nałóż pociągnięcia w chaotyczny sposób.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj ciasto kawałkami batoników Bounty i połówkami kumkwatów(są to głównie małe owoce cytrusowe sprzedawane w postaci suszonej).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz możesz pokroić ciasto i zrobić herbatę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    To jest cięcie-luźne i soczyste. Możesz ozdobić ciasto kolibra według własnego gustu i pragnienia.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal / 100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Kumkwat - 71   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy