krakersy waniliowe z rodzynkami

delikatne, chrupiące, bardzo aromatyczne i pyszne! Krakersy waniliowe z rodzynkami to przepis na ulubione krakersy przygotowane w domu. Okazują się znacznie smaczniejsze, świeższe i lepszej jakości niż zakupione. Krakersy są przygotowywane przez długi czas, ale sam proces jest bardzo prosty.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 76 % 48 g
278 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę tartą waniliową z rodzynkami? Przygotuj jedzenie. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość, spojrzysz na konsystencję ciasta. Weź olej najlepszej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, rodzynek bez pestek. Świeże drożdże można zastąpić suchymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Aby to zrobić, rozcieńczyć drożdże w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru z całości. Dobrze wymieszaj. Mleko powinno być przyjemne w dotyku, nie wyższe niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 150 g mąki. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe. Usuń go w ciepłym miejscu, aby wstać na 30-40 minut. Ciasto w tym czasie powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło w dowolny sposób. Schłodzić i wymieszać z cukrem i jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kremową mieszankę i nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) do odpowiedniego ciasta. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodając stopniowo mąkę, zagniataj ciasto. Lepiej jest wstępnie przesiać mąkę - to nie tylko usunie z niej ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wysłać do ciepłego miejsca do wyrośnięcia przez 40-60 minut. Ciasto powinno wzrosnąć w tym czasie 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj rodzynki. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi. Do przygotowanego ciasta dodaj przygotowane rodzynki i wymieszaj z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę ręcznikiem i pozwól ciastu odpocząć przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po odpoczynku podziel ciasto na 3 równe części i uformuj z nich batoniki. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj dopasowane bochenki ubitym jajkiem. Piec je w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut, aż się zrumienią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól gotowym batonom całkowicie ostygnąć. Już w tej formie wypieki są bardzo smaczne. Aby przygotować krakersy, odstaw batoniki na 12 godzin, ale jeśli nie ma tak dużo czasu, to co najmniej 3-4 godziny, w przeciwnym razie będą bardzo kruszyć się podczas krojenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój bochenki na plastry o grubości około 1 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż je na blasze do pieczenia w jednej warstwie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Suszyć krakersy w 180°C na złoty kolor, jeśli to konieczne, a następnie odwrócić plastry i wysuszyć po drugiej stronie. Wysychają bardzo szybko, więc pamiętaj, aby mieć na to oko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

radziłbym piec bochenki wieczorem, a rano suszyć krakersy. W ciągu nocy batony starzają się i nie kruszą się tak bardzo podczas krojenia. Oprócz rodzynek możesz dodać orzechy, kandyzowane owoce, dla smaku-trochę skórki lub może w ogóle nic nie dodać, wtedy otrzymasz krakersy waniliowe.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy