Chude pierniki miodowe

pyszne pierniki z twardą skórką na zewnątrz i miękkie w środku. Najprostszy przepis na szybkie gotowanie pysznych pierników. Weź to dla siebie. Dodając różne składniki, możesz rozpieszczać domowe wypieki z piernika: pierniki czekoladowe, miętowe, ze skórką z cytryny,z suszonymi owocami, dżemem.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 8 % 6 g
węglowodany 85 % 62 g
331 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby nadać piernikowi specjalny aromat i apetyczny brązowy kolor, gotujemy paloną. Aby to zrobić, wlej 1 łyżkę granulowanego cukru do rondla i podpal. Cukier powinien zacząć się topić. Podgrzej go, aż stopiony cukier stanie się ciemnobrązowy. Nie martw się o naczynia. Zhzhenka doskonale oddala się od ścian naczyń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po tym, jak cukier ciemnieje i poczujesz charakterystyczny zapach spalonego cukru, zdejmij patelnię z ognia. Pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej 100 mililitrów wrzącej wody do rondla. Wlać bardzo ostrożnie. Aby palenie szybko rozpuściło się w wodzie, umieść patelnię na ogniu na kilka minut. Po rozpuszczeniu spalonego cukru dodaj kolejne 3 łyżki cukru pudru do rondla. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól słodkiemu syropowi trochę ostygnąć i dodaj do niego trzy łyżki miodu. Mieszaj, aż miód się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zawartość rondla do miski. Dodaj 50 gramów oleju roślinnego. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę mąki do płynu. Wskazane jest przesianie mąki. Może pozbyć się grudek i nadmiaru zanieczyszczeń. Dodaj proszek do pieczenia. Można go natychmiast przesiać mąką. Dodaj również mielony cynamon i imbir. Możesz dodać trochę kakao. Dzięki temu Twoje pierniki będą miały bogatszy kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę. W rezultacie powinno być miękkie ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdy kawałek ponownie na pół. I jeszcze raz na pół. I jeszcze raz na dwie części. Rezultatem jest szesnaście grudek ciasta. Z każdego kawałka tworzymy piernik. Aby to zrobić, zwiń piłkę i lekko ją spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż puste miejsca z ciasta. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Nie polecam trzymania piernika w piekarniku dłużej niż 20 minut. Staną się twarde. Tak właśnie się okazało po raz pierwszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia pierników zajmijmy się lukrem cukrowym. Wlej 100 gramów cukru do rondla i wlej 30 mililitrów wody. Podpalamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech pierniki trochę ostygną. Następnie zanurzamy każdy w glazurze. Możesz włożyć 4-5 pierników do rondla, wlać 3-4 łyżki glazury, zamknąć pokrywkę i wstrząsnąć. Następnie kładziemy pierniki na talerzu lub na tej samej blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostawiamy lukier do wyschnięcia. Podajemy z herbatą, kawą. Ale są szczególnie smaczne z mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy