skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby nadać piernikowi specjalny aromat i apetyczny brązowy kolor, gotujemy paloną. Aby to zrobić, wlej 1 łyżkę granulowanego cukru do rondla i podpal. Cukier powinien zacząć się topić. Podgrzej go, aż stopiony cukier stanie się ciemnobrązowy. Nie martw się o naczynia. Zhzhenka doskonale oddala się od ścian naczyń.
Krok 2:
Po tym, jak cukier ciemnieje i poczujesz charakterystyczny zapach spalonego cukru, zdejmij patelnię z ognia. Pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
Krok 3:
Następnie wlej 100 mililitrów wrzącej wody do rondla. Wlać bardzo ostrożnie. Aby palenie szybko rozpuściło się w wodzie, umieść patelnię na ogniu na kilka minut. Po rozpuszczeniu spalonego cukru dodaj kolejne 3 łyżki cukru pudru do rondla. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól słodkiemu syropowi trochę ostygnąć i dodaj do niego trzy łyżki miodu. Mieszaj, aż miód się rozpuści.
Krok 4:
Wlej zawartość rondla do miski. Dodaj 50 gramów oleju roślinnego. Mieszać.
Krok 5:
Dodaj połowę mąki do płynu. Wskazane jest przesianie mąki. Może pozbyć się grudek i nadmiaru zanieczyszczeń. Dodaj proszek do pieczenia. Można go natychmiast przesiać mąką. Dodaj również mielony cynamon i imbir. Możesz dodać trochę kakao. Dzięki temu Twoje pierniki będą miały bogatszy kolor.
Krok 6:
Zaczynamy wyrabiać ciasto.
Krok 7:
Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę. W rezultacie powinno być miękkie ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdy kawałek ponownie na pół. I jeszcze raz na pół. I jeszcze raz na dwie części. Rezultatem jest szesnaście grudek ciasta. Z każdego kawałka tworzymy piernik. Aby to zrobić, zwiń piłkę i lekko ją spłaszcz.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż puste miejsca z ciasta. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Nie polecam trzymania piernika w piekarniku dłużej niż 20 minut. Staną się twarde. Tak właśnie się okazało po raz pierwszy.
Krok 9:
Podczas pieczenia pierników zajmijmy się lukrem cukrowym. Wlej 100 gramów cukru do rondla i wlej 30 mililitrów wody. Podpalamy.
Krok 10:
Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Krok 11:
Niech pierniki trochę ostygną. Następnie zanurzamy każdy w glazurze. Możesz włożyć 4-5 pierników do rondla, wlać 3-4 łyżki glazury, zamknąć pokrywkę i wstrząsnąć. Następnie kładziemy pierniki na talerzu lub na tej samej blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostawiamy lukier do wyschnięcia. Podajemy z herbatą, kawą. Ale są szczególnie smaczne z mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g