Babeczka Majowa

Klasyczna babeczka na jasne wiosenne wakacje. Cupcake & quot; majowy & quot; - klasyka gotowania ciasta wielkanocnego. Ponieważ w czasach radzieckich Wielkanoc była zakazana, pojawiła się tak neutralna nazwa tego tradycyjnego wypieku. Ten przepis jest używany przez całe pokolenia, uznając go za najbardziej udany, smaczny i łatwy do przygotowania. Po ugotowaniu słodkiego, pachnącego, maślanego ciasta ze zwykłych produktów pozostaje tylko udekorować go lukrem i proszkiem, a święto uroczyście wejdzie do domu.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 75 % 50 g
318 kcal
IG: 2 / 8 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

Filtruj połowę mleka, dodaj do niego szklankę cukru i dobrze wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Następnie wprowadzamy żywe drożdże do mieszanki, po prostu krusząc je rękami, ponownie dokładnie mieszając i pozostawiając drożdże.

roztop masło i połącz z pozostałym mlekiem.

jaja kurze dzielimy na białka i żółtka. Wlej niewykorzystany cukier do pojemnika na żółtka i najpierw ubij z małą prędkością i stopniowo nabierając prędkości. Masa powinna zwiększyć objętość 2-3 razy i rozjaśnić się.

przesiej mąkę pszenną (koniecznie najwyższej jakości)do osobnej dużej miski. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko z masłem, następnie żółtka ubite z cukrem, a na koniec mleko drożdżowe, dodajemy również wanilinę i koniak. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dla wygody w pierwszym etapie możesz użyć trzepaczki lub widelca, ale gdy masa zgęstnieje, nadal ugniatamy rękami, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.

pozostaw ciasto drożdżowe do odpoczynku, przykrywając miskę ręcznikiem i przesuwając się bliżej ciepła. Podczas dojrzewania (3-4 godziny) ciasto należy dwukrotnie ugniatać (wystarczy lekko ugniatać rękami).

gdy ciasto pasuje, sortujemy rodzynki i zalewamy je wrzącą wodą przez 10 minut. Spuść wodę za pomocą sita. Podczas drugiego okrążenia dodaj rodzynki na parze.

Formy do ciast smarujemy masłem, ciasto dzielimy na porcje o połowę objętości formy i układamy. Pozostaw na 10-15 minut, aby ciasta pasowały i włóż do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Schłodzić babeczki w formie, a dopiero potem wyjąć.

ubij białka w czystej, suchej misce w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder.

powierzchnię ciasta smarujemy kremówką białkową i dekorujemy proszkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy