skład / składniki
metoda gotowania
Filtruj połowę mleka, dodaj do niego szklankę cukru i dobrze wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Następnie wprowadzamy żywe drożdże do mieszanki, po prostu krusząc je rękami, ponownie dokładnie mieszając i pozostawiając drożdże.
roztop masło i połącz z pozostałym mlekiem.
jaja kurze dzielimy na białka i żółtka. Wlej niewykorzystany cukier do pojemnika na żółtka i najpierw ubij z małą prędkością i stopniowo nabierając prędkości. Masa powinna zwiększyć objętość 2-3 razy i rozjaśnić się.
przesiej mąkę pszenną (koniecznie najwyższej jakości)do osobnej dużej miski. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko z masłem, następnie żółtka ubite z cukrem, a na koniec mleko drożdżowe, dodajemy również wanilinę i koniak. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dla wygody w pierwszym etapie możesz użyć trzepaczki lub widelca, ale gdy masa zgęstnieje, nadal ugniatamy rękami, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.
pozostaw ciasto drożdżowe do odpoczynku, przykrywając miskę ręcznikiem i przesuwając się bliżej ciepła. Podczas dojrzewania (3-4 godziny) ciasto należy dwukrotnie ugniatać (wystarczy lekko ugniatać rękami).
gdy ciasto pasuje, sortujemy rodzynki i zalewamy je wrzącą wodą przez 10 minut. Spuść wodę za pomocą sita. Podczas drugiego okrążenia dodaj rodzynki na parze.
Formy do ciast smarujemy masłem, ciasto dzielimy na porcje o połowę objętości formy i układamy. Pozostaw na 10-15 minut, aby ciasta pasowały i włóż do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Schłodzić babeczki w formie, a dopiero potem wyjąć.
ubij białka w czystej, suchej misce w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder.
powierzchnię ciasta smarujemy kremówką białkową i dekorujemy proszkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g