skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami? Najpierw przygotuj biszkopt. Jak zrobić biszkopt? Rozbij jajka do miski i lekko wymieszaj trzepaczką. Dodaj cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeśli cukier nie rozpuszcza się dobrze, umieść miskę w łaźni wodnej, podgrzej, aż będzie ciepła(nie gorąca ! stany) i mieszając trzepaczką rozpuść cukier.
Krok 2:
Następnie ubij jajka z cukrem mikserem z dużą prędkością, aż uzyskasz jasną, kremową masę. Masa wzrośnie około 3 razy.
Krok 3:
Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia do miski. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie brązowe ciasto.
Krok 4:
Roztop masło i ostudź. Dodaj stopione masło do ciasta i dobrze wymieszaj. Dla lepszego mieszania polecam najpierw dodać łyżkę ciasta do oleju, dobrze wymieszać. Następnie wlej powstałą masę z powrotem do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, zrób z niego bok. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec biszkopt przez 20-25 minut. Bok i spód pergaminu są wygodniejsze do cięcia nożyczkami.
Krok 6:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika. Najpierw lekko ostudź w formie, a następnie wyjmij z niej i pozostaw do ostygnięcia. Usuń pergamin z całkowicie schłodzonego biszkoptu.
Krok 7:
Pokrój biszkopt na trzy części.
Krok 8:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, umieść na kuchence i poczekaj, aż woda się zagotuje. Wyjmij patelnię z pieca i umieść miskę z czekoladą na wierzchu, po drobnym rozbiciu. Miska powinna być większa niż średnica patelni, dno miski nie powinno dotykać wody. Mieszaj czekoladę, aż całkowicie się rozpuści. Schłodzić czekoladę do temperatury pokojowej.
Krok 9:
Śmietanę ubij mikserem na puszystą masę, aż będą miękkie szczyty.
Krok 10:
Dodaj schłodzoną czekoladę do śmietany i ubij mikserem, aż uzyskasz gęstą śmietanę o jednolitym kolorze.
Krok 11:
Pokrój banany w cienkie kółka.
Krok 12:
Złóż ciasto. Weź jedno ciasto i namocz powierzchnię syropem cukrowym. Wygodniej jest nakładać syrop pędzlem do ciasta, ale użyłem szpatułki.
Krok 13:
Rozłóż krem na biszkopcie i rozprowadź nożem na całej powierzchni. Na wierzch ułóż krążki bananów.
Krok 14:
Ponownie nałóż krem na wierzch i rozprowadź nożem na całej powierzchni.
Krok 15:
Następnie ułóż drugie ciasto na wierzchu i powtórz poprzedni krok. Namocz biszkopt w syropie, rozprowadź krem, ułóż banany, rozprowadź krem. Połóż trzecie ciasto na wierzchu.
Krok 16:
Rozłóż pozostałą śmietanę na całej powierzchni ciasta. Wyrównaj powierzchnię i boki nożem lub spatulą
Krok 17:
Zrób polewę czekoladową. Jak zrobić lukier? Rozgrzej śmietanę do 80-85°C (powinna być zauważalnie gorąca) i wlej ją do miski. Drobno posiekaj czekoladę i dodaj do śmietany. Zamiast tabliczki czekolady użyłam kropli czekolady.
Krok 18:
Mieszaj czekoladę, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli śmietana szybko ostygnie, a czekolada się nie stopi, umieść miskę w łaźni wodnej i mieszając, rozpuść czekoladę do końca.
Krok 19:
Schłodzić lukier do temperatury pokojowej i polać nim ciasto. Możesz podlać całą powierzchnię ciasta lub udekorować ciasto tylko na krawędziach, tak jak ja.
Krok 20:
Pokrój banana do dekoracji na kawałki i ułóż je wokół krawędzi ciasta. Pokroiłem banana na duże kawałki, możesz pokroić go na cienkie i ozdobić nimi całą powierzchnię ciasta. Ciasto jest gotowe. Włóż do lodówki na 2 godziny, a następnie podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g